Statul a incasat, in primele cinci luni ale anului, 204,74 milioane lei (62 milioane euro) din taxa de prima inmatriculare a autoturismelor, in conditiile in care Finantele au estimat ca, in 2007, vor colecta 766,8 milioane lei din aceasta taxa, potrivit datelor furnizate NewsIn de minister.

Cat au platit romanii pentru taxa de inmatriculare, in primele 5 luni Finantele vor modifica taxa de inmatriculare auto, prin depunerea unei alte formule de calcul, agreate de Comisia Europeana, in Parlament. Noua varianta a taxei va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2008.

Comisia Europeana a declansat, printr-o scrisoare de notificare, procedura de incalcare a tratatului (infrigement) impotriva Romaniei din cauza taxei de inmatriculare auto. in scrisoarea trimisa Ministerului Economiei si Finantelor, in urma cu aproape doua luni, Comisia a considerat ca taxarea masinilor la mana a doua vandute de cetatenii romani este discriminatorie fata de cele vandute de cetatenii din alte state membre UE, precum si ca nivelul taxei depaseste valoarea reziduala sau de piata a masinii in cazul celor foarte vechi.

La inceputul lunii mai, Finantele au raspuns Comisiei printr-o scrisoare in care au prezentat principiile pe baza carora va fi formulata noua grila de calcul. Aceste principii raspund, insa, doar uneia dintre cele doua solicitari ale Comisiei, respectiv celei privitoare la nivelul taxei pentru masinile vechi. Ulterior, expertii ministerul au avut mai multe runde discutii cu specialistii europeni, iar, in prezent, asteapta un raspuns al forului european cu privire la modificarile propuse.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.