BRD subliniaza ca selectivitatea clientilor va creste dupa aplicarea noilor norme. Tot BRD vorbeste despre dobinzi diferite pentru fiecare client in parte. Alpha Bank nu discuta de avans zero si grad de indatorare de 65% pentru clientii cu venituri sub 1.500 de euro, in timp ce Volksbank elimina avansul doar la creditul de locuinta si doar pentru persoanele care cistiga, lunar, peste 2.350 de euro. Fiecare banca a ales sa interpreteze in felul ei "libertatea" oferita de Banca Nationala.

Numai ca, in toate cele trei cazuri, vorbim despre o relaxare veritabila doar pentru clientii cu venituri substantiale. Exista insa solutii si pentru ceilalti. "Bancile sint oricind libere sa foloseasca in continuare vechile norme pentru a facilita si creditarea clientilor cu venituri medii si mici", ne-a spus consultantul financiar Bogdan Baltazar, membru si in Consiliul de Administratie al BRD Société Générale. Banca pe care o reprezinta utilizeaza cel mai mare grad de indatorare existent in sistemul bancar din Romania, 70% din venitul lunar net. ,,Vorbim despre grad de indatorare de 70% doar pentru clientii cu venituri foarte mari. Acesta cred ca este, de altfel, si pragul maxim pentru gradul de indatorare. Nu cred ca alte banci vor veni cu valori mai mari", ne-a explicat Baltazar.

Batalia pentru clienti mai saraci nu se va opri insa. "Tentatia de a credita si clientii cu venituri mici in conditii mai relaxate exista. Ramine de vazut daca Banca Nationala va permite acest lucru", a spus Baltazar, care a adaugat ca aceia cu venituri reduse sint o tentatie pentru toate bancile, insa probabil vor gasi oferte interesante mai ales la bancile de dimensiuni reduse.