95% din firme inregistreaza plati intarziate 50% dintre acestea nu isi platesc nici ele datoriile la timp Numarul falimentelor va creste cu 50%

Mai mult de 95% din companiile de pe piata romaneasca inregistreaza plati intarziate de la clientii lor si, totodata, aproape jumatate dintre falimentele companiilor din Romania si din lume sunt rezultat al falimentelor unor parteneri de afaceri, a declarat ieri Cristian Ionescu, presedinte Coface Romania.

Un lant al slabiciunilor

Dar ce a determinat sa se ajunga la o astfel de situatie? Nu cumva este vorba despre un cerc vicios format pe piata? Adica o parte din cei peste 95% care inregistreaza plati intarziate de la clienti, nu este si ea formata din rau-platnici? "Evident ca da", ne-a raspuns Cristian Ionescu. "Nu neaparat ca sunt rau-platnici, ci acestia se afla la randul lor in incapacitatea de a plati. Se formeaza un asa-zis lant al slabiciunilor.

Daca, de exemplu, am 10 parteneri si cinci dintre ei nu platesc, nici eu nu voi putea sa platesc decat in cazul in care fac apel la finantari", a mai adaugat directorul general al Coface. De asemenea, acesta a aratat ca, similar economiei nationale, pentru a-si acoperi deficitul de cont curent trebuie sa recurga la imprumuturi, iar daca nu va obtine o finantare, nu va putea nici sa-si achite datoriile pe care le are. "Daca eu trebuie sa platesc 1.000 de euro si, totodata, sa incasez 1.200 de euro, dar mie mi se platesc doar 600 de euro, daca nu apelez la alte finantari, ma voi simti incapabil sa platesc", a adaugat acesta.

50% dintre firmele cu plati intarziate nu platesc la timp

Trebuie analizat de unde pleaca un astfel de blocaj. Daca am lua, ipotetic, trei jucatori in piata, am deduce efectul de domino ce-si pune amprenta asupra unei astfel de situatii. Astfel, avem jucatorul A cu datorii catre jucatorul B, iar jucatorul B are la randul sau o datorie catre o companie C. Numai ca si C are de achitat o plata catre A.

Daca presupunem ca A se afla in imposibilitate de plata din diverse motive, B nu isi va incasa astfel creanta si nu va fi capabil, din lipsa de lichiditati, sa plateasca datoria companiei C, incapabila si aceasta sa plateasca lui A. De aici, ne putem da seama ca este suficient ca macar o companie sa nu isi achite datoriile la scadenta si se poate produce riscul de neplata in lant. Totodata, Ionescu a estimat ca 50% dintre firmele care inregistreaza plati intarziate sunt si ele la randul lor companii care nu iti achita datoriile la timp. "Este si normal acest lucru, atata timp cat companiile romanesti sunt companii care lucreaza pe banii furnizorului", a adaugat Ionescu.

Numarul falimentelor va creste cu 50% in acest an

Presedintele Coface Romania a adaugat ca numarul companiilor care au falimentat in ultima perioada de timp a crescut semnificativ pe piata romaneasca, cu aproximativ 50%, iar aceasta tendinta va continua in urmatorii ani. "Daca in 2005 numarul falimentelor a crescut cu 60%, iar anul trecut cu 50%, pentru acest an estimez o crestere tot de 50%", a mentionat Ionescu.
Potrivit unui studiu realizat cu cateva luni in urma de compania Coface, la sfarsitul anului 2006 era inregistrat un numar total de 10.431 de firme aflate in diverse stadii ale procedurii de faliment, dintre care 4.604 se aflau in procedura de faliment deschisa, 1.625 se aflau in reorganizare judiciara, 3.710 si-au inchis procedura de reorganizare si faliment, iar 492 si-au inchis procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active.

Solutia: asigurarea creantelor

Pentru a evita o astfel de situatie, directorul companiei a recomandat, pe langa asigurarea activelor tangibile si asigurarea creantelor. "Companiile isi asigura activele tangibile precum proprietati, utilaje, dar neglijeaza sa isi asigure creantele, care reprezinta in medie 40% din totalul activelor. Neincasarea creantelor are un puternic impact negativ asupra lichiditatii si veniturilor companiei", a precizat Ionescu.

Totodata, acesta a precizat ca asigurarea de credit comercial elimina riscul de neplata si aduce mai multa siguranta. "Sunt sigur ca imi incasez banii. Elimin absolut riscul de a nu-mi incasa creantele si, totodata, imi disciplinez clientii, pentru ca astfel nu voi mai vinde catre oricine si in orice cantitate. Se face o analiza a clientului si se acorda un credit pe masura, astfel incat sa fie capabil sa-l plateasca la timp", ne-a explicat Ionescu.

Coface asigura creditul comercial

Coface Romania a lansat doua tipuri de asigurare de credit, una interna si alta de export. Printre riscurile asigurate de Coface Romania, Cristian Ionescu a precizat si riscul politic, care presupune asigurarea impotriva intrarii partenerului de afaceri in incapacitate de plata din cauza unei masuri guvernamentale abuzive sau a unei situatii politice instabile, precum revolutie, razboi civil. Falimentul sau neplata prelungita sunt alte riscuri care pot fi asigurate de compania Coface.

Compania asigura 85% din valoarea totala a unui contract sau a intregii cifre de afaceri. Prima de asigurare se calculeaza ca procent din cifra de afaceri, si poate varia in medie intre 0,3% si 0,8%. Perioada maxima de credit este de 120 de zile de la data facturarii.

Expunerea grupului in Romania a atins 1,125 miliarde de euro

Coface Romania, sucursala grupului Coface Austria Kreditversicherung, a fost fondata in octombrie 1996. Cifra de afaceri a Coface Romania a atins in 2006 nivelul de 1,6 milioane euro, iar cresterea a fost de 71% anual, intre 2004 si 2006. Informatiile de credit au avut la sfarsitul anului trecut o pondere de 55% din cifra de afaceri, iar managementul creantelor o pondere de 45%.
Expunerea grupului Coface in Romania a ajuns la valoarea de 1,125 miliarde de euro la sfarsitul primului trimestru, in crestere cu 50% fata de sfarsitul anului trecut, cand expunerea totala era de 750 milioane de euro, a declarat presedintele Coface Romania.

Cresterea s-a datorat in special impactului aderarii, ca urmare a increderii tot mai mari in piata romaneasca, a explicat Ionescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.