La cumpararea unui teren este indicat sa se faca studiul geotehnic. Acesta va arata daca termenul este potrivit pentru constructia planificata de proprietar.

Studiul geotehnic arata daca un teren merita cumparat sau nu. In cazul in care structura solului nu este corespunzatoare, este foarte posibil ca acela care cumpara terenul sa aiba surpriza de a cheltui pe fundatie mult mai mult decit pe structura. Studiul geotehnic consta in investigarea terenului pe care se va amplasa viitoarea constructie. Se realizeaza prin executarea unor foraje pentru a se preleva probe de pamint. Acestea sint studiate in laborator si vor arata inginerului structurist modul in care trebuie realizata fundatia.

Investigarea terenului va arata la ce adincime este apa, pinza freatica, si daca este necesara hidroizolarea fundatiei sau nu. "Pentru a se putea efectua studiul geotehnic, proprietarul trebuie sa furnizeze firmei amprenta viitoarei constructii, inclinatia terenului, apropierea terenului de eventuale lacuri, riuri, regimul de inaltime al cladirii, precum si pozitia geografica exacta unde va fi construita casa", ne-a spus Diana Neata, Marketing Manager in cadrul firmei Geo Serev. Daca terenul nu este potrivit pentru constructie, se poate ajunge ca fundatia sa depaseasca pretul intregii case. "Sint persoane care nu au mai cumparat terenul in momentul in care au facut studiul si au vazut ca nu merita sa construiasca pe un astfel de teren. Studiul geo poate scuti multi bani", ne-a spus Magyari Karoly, administratorul firmei SC Gemael Impex SRL.

Daca nu s-a efectuat aceasta investigatie, pot aparea probleme precum craparea peretilor sau igrasia. "Neefectuarea studiului geotehnic si constructia unei fundatii neadecvate la solul respectiv pot duce chiar la prabusirea constructiei", a precizat Magyari Karoly. Studiul, in functie de terenul pe care se construieste casa, costa intre 200 si 375 de euro. "Spre exemplu, un studiu pentru o casa cu parter plus mansarda, cu amprenta la sol de 100 de metri patrati, va costa aproximativ 200-300 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.