Intrarile de valuta in rezerva Bancii Nationale au reprezentat 922 de milioane de euro in luna mai.
Banca Nationala a Romaniei a reusit sa adune intr-o singura luna mai mult de 920 de milioane de euro din administrarea rezervei internationale, precum si din "tributul" platit de bancile comerciale. In luna precedenta, aprilie, intrarile de valuta in rezerva BNR au reprezentat doar 482 de milioane de euro, in martie 453 de milioane de euro, iar in februarie doar 315 milioane de euro.

Intrarile de valuta in vistieria BNR variaza in functie de doi factori principali: veniturile obtinute din administrarea rezervei internationale (active) si rezervele minime pe care bancile comerciale le plaseaza in mod obligatoriu in BNR (pasive). Mai clar, BNR investeste o parte din rezerva in titluri de valoare, depozite si conturi curente. La finele anului 2006, Banca Nationala avea plasate 57,4% din rezerva valutara in titluri de valoare, 37% in depozite in diferite banci importante din afara tarii si 5,6% in conturi curente. Printre titlurile de valoare, plasamentele preferate de BNR sint obligatiunile emise de guvernele altor tari (70,8%), obligatiuni garantate cu active (15,7%) si obligatiuni supranationale, emise de institutiile financiare internationale (6%).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.