Inchiderea rafinariei produce pagube in industria petrochimica, dar pregateste rotunjirea veniturilor OMV

Cu o capacitate de rafinare teoretica de circa 9 milioane de tone pe an, cele doua rafinarii din componenta Petrom, Arpechim si Petrobrazi, acopera in jur de 30% din capacitatile de rafinare detinute de grupul austriac OMV, in Europa. Inchiderea Arpechim nu afecteaza astfel semnificativ productia OMV, motiv pentru care austriecii nici nu s-au grabit sa-si indeplineasca obligatiile de mediu, dar introduc in joc un alt pion: Oltchim.

Arpechim face parte din grupul celor cinci mari rafinarii din Romania, fiind, alaturi de Petromidia, singura care are si o divizie de produse petrochimice. Daca efectele inchiderii acestei rafinarii sunt mai putin grave, pe partea de rafinare, pe partea de petrochimie acestea au inceput sa fie deja simtite, principala victima fiind combinatul valcean Oltchim. Toata tevatura din jurul deciziei Agentiei de Protectie a Mediului Arges, privind retragerea autorizatiei de mediu a Arpechim, are, in esenta, o singura explicatie: Petrom s-a angajat sa respecte anumite termene pentru un numar de 25 de masuri de investitii specifice protectiei mediului, din care doua erau scadente la 31.12.2006, dar nu si-a respectat aceste conformari. Intrebarea este de ce. Nu a avut Petrom banii necesari?

Exclus din start, in con-ditiile realizarii unui profit net pe anul trecut de aproape 650 milioane euro. Mai curand am putea spune ca Petrom nu a fost interesata de realizarea acestor investitii, pentru simplul fapt ca rafinaria Arpechim nu a fost niciodata febletea celor de la OMV. Prin comparatie, daca programul de investitii stabilit pentru Arpechim, pana in anul 2010, era de doar 200 milioane euro, in schimb surata ei, rafinaria Petrobrazi, are alocat un buget de investitii de 1,2 miliarde euro. Mai mult, se voia de mult ca divizia de petrochimie a Petrom sa fie instrainata, pe motiv ca n-ar face parte din activitatile de baza ale OMV. Inainte de a se declansa scandalul legat de retragerea autorizatiei de mediu, cei de la OMV tocmai isi anuntasera intentia de a infiinta firma Petrochemical Arges, care urma sa preia operatiunile petrochimice ale Arpechim, pentru ca in urmatoarea etapa aceasta firma sa fie scoasa la vanzare. Pe marginea acestei strategii se pot face o serie de scenarii. S-o luam cu inceputul.

Praf in ochi

Directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara, a recunoscut ca in negocierile avute cu Agentia de Mediu pe marginea planului de conformare, Petrom si-a asumat obligatia de a moderniza rezervoarele cu capac fix si flotant pentru benzine pana la sfarsitul anului trecut. Nu a facut-o motivand ca investitia ar fi fost mai ampla decat s-a prevazut si, in consecinta, ar fi urmat sa ceara Agentiei de Mediu o prelungire a termenului pentru realizarea investitiei. Se pare ca nu a facut-o insa, atata vreme cat Agentia a somat Petrom vizavi de nerespectarea obligatiilor de mediu, inca din luna martie a acestui an, somatie ramasa fara rezultat.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.