Deficitul de personal se face simtit tot mai acut pe piata muncii din tara noastra. Din acest motiv, cele mai multe dintre companii se vad nevoite sa apeleze la firme de recrutare specializate in head-hunting pentru a-si gasi oamenii. Efectul direct al acestei modalitati de identificare a posibililor angajati este cresterea salariilor in randul �celor vanati�. Nici vanatorii nu au de pierdut, incasand sume importante din selectia de personal.

Head-huntingul nu mai este de mult o fita. Angajatorii din Romania se vad tot mai des obligati sa apeleze la �vanatorii de capete� atunci cand doresc sa-si gaseasca personalul necesar. Daca la inceput aceasta modalitate de recrutare era valabila doar in cazul salariatilor de top, de cateva luni sistemul de identificare a specialistilor si de convingere a acestora sa-si schimbe locul de munca este o practica normala.

Furt de oameni intre companii

Vremurile in care un post disponibil era �dat la gazeta� s-au dus. Angajatorii isi gasesc tot mai greu salariati pe masura pretentiilor. Din aceasta cauza, prefera sa scoata ceva bani din buzunar atunci cand fac recrutarea, dar alegerea trebuie sa fie cea mai buna. Apelarea la firme specializate in head-hunting este o practica mai mult decat obisnuita. Si nu va ganditi ca �vanatorul de capete� este contactat doar atunci cand se discuta despre ocuparea unei functii de raspundere.

Deficitul de personal din multe sectoare economice i-a obligat pe patroni sa angajeze profesionisti in piata muncii si atunci cand cauta personal tehnic. Este cazul inginerilor, care pana acum doi-trei ani abia daca isi gaseau un loc de munca si care acum sunt ofertati din toate partile. Chiar si la nivelul maistrilor, in special al celor din constructii, se merge tot pe recrutarea tip head-hunting. Firmele sunt atat de disperate in incercarea de a-si gasi cei mai buni oameni, incat ajung sa-si fure una alteia personalul.