Avertismentele diverselor agentii de monitorizare sporesc, datele preliminare economice le confirma, politicienii insa sunt prea ocupati cu circul pentru a se mai ocupa si de reforme.

Sunt semne clare ca "duduitoarea" economie risca sa dea in clocot in lipsa reformelor uitate la orizontul lui 2006. Instabilitatea politica nu ofera incredere investitorilor, potentiala schimbare de majoritate din Parlament induce teama ca filosofia fiscala se va modifica. in loc de rezolvarea acestei situatii, deocamdata trebuie sa ne multumim cu o recunoastere a ministrului Vosganian: "politicul devine o frana si nu un promotor pentru economie.

in schimb se tot cauta explicatii pe diferite posturi de televiziune pentru faptul ca produsul intern brut a crescut cu 6 procente in termeni reali pe primul trimestru al acestui an, comparativ cu 6,9% in perioada similara din 2006, ritm sub estimarile analistilor si autoritatilor. Una peste alta, principalele cauze identificate ar fi plafonarea consumului intern, neefectuarea unor investitii publice, scaderea investitiilor straine directe si adancirea deficitului comercial. La acestea, de acum reprezentantul nostru la FMI, Mihai Tanasescu adauga performanta slaba a sectorului agricol si avansul accelerat al importurilor. El avertizeaza ca deficitele externe si interne vor creste intr-un ritm accelerat, daca politicile publice nu vor fi prudente.

Una peste alta, putem afirma fara tagada ca executivul si legislativul nu isi mai fac treaba dupa integrare. Ceea ce ne-ar putea atrage pedepse, intrucat, sa nu uitam, Romania a fost primita in UE in special din motive politice si ideologice. Franta, Marea Britanie, Suedia si Olanda cer sanctiuni, comisarii vorbesc si ei despre suspendarea unor fonduri pe care si asa nu suntem in stare sa le accesam, intr-un cuvant, stam pe un butoi de pulbere. Singurul comentariu credibil la aceasta situatie pe care au fost in stare sa-l dea oficialii este unul cinic, vine de la Varujan Vosganian: "politicul devine o frana si nu un promotor pentru economie"! si cum solutia iesirii din impas ar fi anticipatele, Banca Mondiala atrage atentia ca schimbarea trendului in materie de fiscaliatte, ar fi o otrava greu de digerat de catre economia romaneasca.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.