Contextul politic neclar, inchiderea temporara a rafinariei Arpechim, contestarea in instanta a majorarii de capital de la SIF Transilvania si evolutia pietelor internationale, lovite de scumpirea tranzactiilor in China, au coborat saptamana trecuta cu 51% tranzactiile Bursei de Valori Bucuresti.

Factorii care au coborat tranzactiile Bursei Bucuresti (BVB) a fost de 158,5 milioane lei (48,47 milioane euro), in scadere cu 51% fata de saptamana anterioara, interesul investitorilor fiind indreptat catra titlurile petroliere, sustin brokerii.

Valoarea schimburilor cu actiuni incheiate in saptamana anterioara a fost de 324,78 milioane lei.

"Saptamana a inregistrat o lichiditate foarte scazuta si a fost dominata de stiri nefavorabile, precum inchiderea temporara a rafinariei Arpechim, sau contestarea in instanta a majorarii de capital la Societatea de Investitii Financiare Transilvania (SIF3)", sustine, citat de NewsIn, Mihai Piscan, broker la Intercapital Invest.

Urmatoarele sedinte au stat sub semnul informatiilor venite din mediul politic (legate de posibilitatea depunerii unei motiuni de cenzura impotriva actualului guvern), dar si a evolutiei descendente a pietei din China (ca urmare a majorarii taxei de tranzactionare de la 0,1% la 0,3%). Seria scaderilor a fost intrerupta de evolutia ascendenta a pietei americane in toata aceasta perioada, care a dus la redresarea situatie pe pietele externe (cu exceptia Chinei), sustin analistii de la KTD Invest.

Valoarea de piata a companiilor listate, descrisa de capitalizarea bursiera, a scazut cu 1,19% fata de saptamana anterioara, de la 80,66 miliarde lei la sfarsitul sedintei din 25 mai, pana la 79,70 miliarde lei in ultima zi a saptamanii trecute.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti, s-a apreciat cu 0,04% de la 8.696,96 puncte, in sedinta din 25 mai, pana la 8.700,36 puncte, la sfarsitul sedintei din 1 iunie.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.