Procurorii sustin ca paguba totala depaseste 2.700 miliarde de lei. Patru persoane cu functii de conducere de la Banca Romaneasca - Sucursala Baneasa - sunt invinuite in dosarul celei mai mari fraude din sistemul bancar

Alte patru persoane cu functii de conducere in cadrul Bancii Romanesti - Sucursala Baneasa au fost puse oficial sub acuzare de catre procurorii anticoruptie in dosarul privind cea mai mare frauda din cadrul sistemului bancar, evaluata la suma de aproximativ 2.700 de miliarde de lei, a informat Biroul de Presa al Parchetului National Anticoruptie (PNA). Astfel, au fost pusi sub invinuire Nicolae Patrichi, director si presedinte al Comitetului de credite, Mihaela Baietii, contabil sef, Mihalea Protopopescu, membru in Comitetul de credite, si Madalin Lupu, ofiter de credite.

In legatura cu acest lucru, Biroul de presa al Bancii Romanesti a precizat, ieri, ca "frauda bancara evaluata la aproximativ 2.700 miliarde de lei la care se face referire (... ) nu are nici o legatura cu Banca Romaneasca", aceasta acordand trei credite grupului de firme mentionat, "prin respectarea tuturor normelor interne si a legislatiei in vigoare", sumele fiind deja rambursate.

Patru persoane cu functii de conducere de la Banca Romaneasca - Sucursala Baneasa - sunt invinuite in dosarul celei mai mari fraude din sistemul bancar, ajunsa, potrivit procurorilor care au instrumentat cazul, la aproximativ 2.700 de miliarde de lei, ne-a informat PNA. De data aceasta, invinuitii sunt Nicolae Patrichi, director si presedinte al Comitetului de credite, Mihaela Baietii, contabil-sef, Mihalea Protopopescu, membru in Comitetul de credite, si Madalin Lupu, ofiter de credite.

Potrivit aceleiasi surse, Banca Romaneasca - Sucursala Baneasa - este cea de-a treia unitate bancara intrata in circuitul de obtinere frauduloasa a unor credite, dupa ce in aceasta actiune au fost implicati 37 de functionari bancari de la Banca Comerciala Romana, Romanian International Bank (RIB) si Banca Romaneasca, precum si numerosi reprezentanti a peste 50 de firme, controlate, in principal, de Gabriel Viorel Matyas, cumnatul lui, Petre Paul Tardea si Ion Marin, toti avand calitatea de invinuiti in dosar. Astfel, in mai putin de o luna, o singura firma reprezentata de Matyas, dar controlata efectiv de Tardea, a obtinut de la Banca Romaneasca trei credite pe ordine de plata, in valoare totala de 45 de miliarde de lei.

In ceea ce priveste obtinerea ilegala de credite de la sucursale din Bucuresti ale acestor trei banci au mai fost pusi sub invinuire Andrei Alexandru Tardea, fiul lui Petre Tardea, Renata Danceascu si Valentin Marius Cristea, reprezentanti ai firmelor bucurestene care au beneficiat de credite.

Gorj, Valcea, Olt si Bucuresti

Anchetatorii au stabilit ca in acest circuit financiar-bancar ilicit au fost atrase conduceri ale unor agentii, filiale si sucursale din judetele Gorj, Valcea, Olt si Bucuresti ale celor trei banci comerciale, dar si persoane cu atributii de conducere, decizie si control de la nivel central.

Functionarii bancari invinuiti in cauza sunt cercetati pentru acordare de credite cu incalcarea normelor bancare si a legislatiei in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite sau complicitate la aceasta infractiune, complicitate la inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni de coruptie sau conexe acestora.

La data de 11 martie, procurorii Sectiei a II-a din cadrul PNA au dispus inceperea urmaririi penale asupra vicepresedintelui BCR, Ilie Mihai, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la acordare de credite in neconcordanta cu legislatia in vigoare si normele financiar-bancare, asociere in vederea comiterii de infractiuni si complicitate la inselaciune.

In cursul anchetei s-a constatat ca vicepresedintele BCR, impreuna cu alte persoane cu functii de conducere, decizie si control in cadrul BCR, a contribuit, in mod intentionat, la crearea, organizarea, planificarea si desfasurarea activitatii de creditare in conditii nelegale sau cu incalcarea normelor de creditare bancara in cadrul BCR Sucursala Novaci, jud. Gorj, si Sucursalele Sectoarelor 4 si 6 ale BCR Bucuresti.

Zece credite pe luna

Si fostul vicepresedinte al Romanian International Bank (RIB), Niculae Balan, a dat cu subsemnatul in fata procurorilor, acuzat fiind de acordare ilegala de credite, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite, complicitate la inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni de coruptie sau conexe acestora.
In numai patru luni, Balan ar fi permis acordarea ilegala de catre doua sucursale RIB a unui numar de 40 de credite, in valoare de aproape 510 miliarde de lei, in favoarea societatilor oamenilor de afaceri Gabriel Viorel Mathyas si Paul Petre Tardea.

291 de imprumuturi

La sfarsitul lunii februarie, Mihai Hajdu, directorul Sucursalei BCR Sector 6 Bucuresti, Elena Mogoi, contabil-sef si membru al Comitetului director al bancii, Maria Gologan, jurist si membru al Comitetului director, Virginica Voicu, sef serviciu credite si membru al Comitetului director si Luminita Rais, ofiter de credite, au fost pusi oficial sub acuzare de procurori, acuzati fiind de acordare a unor credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, neurmarirea destinatiilor pentru care acestea au fost contractate, complicitate la inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Aceste fapte ar fi fost comise in legatura cu modul de aprobare a 291 de credite, in valoare totala de peste 1.200 miliarde lei. Intreaga activitate infractionala ar fi avut drept scop favorizarea unor societati comerciale reprezentate de omul de afaceri bucurestean Gabriel Viorel Matyas.

La varf

In urma cu o saptamana, a fost pus oficial sub acuzare fostul director al Directiei de Metodologie si Managementul Riscului din Centrala Bancii Comerciale Romane, Laurentiu Treapat, in legatura cu acordarea preferentiala de credite catre oameni de afaceri. Procurorii au declansat urmarirea penala impotriva lui Mihai Laurentiu Treapat pentru complicitate la acordare de credite cu incalcarea normelor bancare si a legislatiei, complicitate la inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

In aceeasi zi, directorul Mihaela Staicovici, adjunctul sau Clara Popescu, seful serviciului credite Gabriela Panu si contabilul-sef Maria Radescu, din cadrul BCR sector 4 Bucuresti, au fost acuzati de acordare nelegala de credite, nerespectarea normelor bancare si asociere in vederea comiterii de infractiuni, precum si complicitate la inselaciune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.