9 milioane de cuponari inca mai detin cite 75 de actiuni la societatile de investitii financiare (SIF) de a caror existenta cei mai multi nu stiu si pe care le pot vinde.

Potrivit datelor de la Depozitarul Central, noua milioane de cuponari ai Guvernului roman au inca actiuni la SIF-uri. Mai precis fiecare detine sase actiuni la SIF Banat-Crisana, cinci la Moldova, 16 la Transilvania, zece la Oltenia si 38 la Muntenia. In total, sint 75 de actiuni SIF. Iar in prezent, valoarea de piata a acestor actiuni este de 173,93 lei.

Pentru a afla daca aveti sau nu actiuni reziduale la SIF-uri, trebuie sa mergeti la Depozitarul Central si sa cereti un extras de cont (sumar) pentru toate societatile care au intrat in programul de privatizare in masa. "Pretul unui sumar privind companiile unde o persoana poate fi actionar este de zece lei.

Apoi, pe baza acelui extras, persoanele care detin actiuni reziduale la SIF-uri le pot vinde prin intermediul unei case de brokeraj", ne anunta Gabriel Aldea, broker la SSIF Intercapital Invest. Din pacate, multi dintre romani nu stiu nici astazi ca au aceste actiuni. Actiunile reziduale de la SIF-uri vin din prima cuponiada. Cei care aveau la acea vreme peste 18 ani (anul 1993) au primit de la Guvernul roman un cupon in valoare de 25.000 de lei vechi, urmind sa-l depuna apoi si sa primeasca actiuni la o companie detinuta de stat. In 1996 a inceput alta cuponiada: Vacaroiu. Iar cea mai mare parte a cetatenilor au putut subscrie doua cupoane: unul in valoare de 975.000 de lei vechi, iar cei care inca nu subscrisesera cuponul initial, inca 25.000 de lei. De obicei, cetateanul si-a investit ambele cupoane chiar la societatea la care lucra.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.