Indicii bursieri au suferit usoare deprecieri

Sedinta de tranzactionare de marti de la Bursa de Valori Bucuresti a fost pentru investitorii la bursa una destul de linistita, valoarea tranzactionata situandu-se la 54 milioane lei, iar cei trei indici diminuandu-se. BET a inchis ziua in scadere de 0,98% (8.624 pc.), indicele BET-C s-a depreciat la randul sau cu 1,21% pana la 5.873pc., iar BET-FI, care reflecta evolutia societatilor de investitii financiare, a scazut cu 0,07%, pana la 71.103 pc.

Din valoarea totala a Bursei, aproximativ 20 milioane s-au datorat tranzactiilor pe titluri listate pe Rasdaq.
In urma anuntului inchiderii iminente a rafinariei Arpechim, din motive de protectie a mediului, cotatiile actiunilor SNP au suferit scaderi puternice, care s-au depreciat pana la pretul de 0,5050 lei, cu 4,72% fata de pretul de referinta de luni.

Actiunile companiei Petrom au facut obiectul unei tranzactii Deal pe piata Bursei de Valori Bucuresti, in valoare de 0,31 milioane de euro. Cele doua milioane de actiuni au fost transferate la pretul de 0,51 lei, in scadere cu 3,77% fata de inchiderea de ieri. Titlurile BRD au inchis ziua la un pret de 24 lei/actiune, cu 0,83% mai putin decat in sedinta precedenta, tranzactionandu-se cu titlul acestui emitent un volum de 76.360, cu o valoare de 1,8 milioane lei. Si titlurile Oltchim Rm. Valcea au suferit de pe urma anuntului facut de societatea Petrom, acestea inregistrand o scadere de 2,48% (0,59 lei/actiune). Rompetrol Rafinare Constanta a temperat deprecierea indicelui prin pretul sau de inchidere, 0,0910 lei/actiune, cu un curs de inchidere in crestere de 1,22%, pe fondul unei valori de tranzactionare de numai 0,8 milioane lei.

Actiunile TLV au contribuit si ele cu o valoare consistenta de 3,2 milioane lei la valoarea tranzactiilor, transferurile de pachete realizandu-se la un pret mediu al zilei de 0,74 lei/actiune. Pretul de inchidere a zilei pentru TLV a fost de 0,75 lei, cu 2,04% mai sus fata de sedinta de luni.

Variatii incerte pentru societatile de investitii

Din cele cinci societati de investitii financiare, SIF5 si SIF1 au inregistrat deprecieri minore pe fondul unor valori de tranzactionare destul de scazute. Cea mai tranzactionata societate de investitii a fost SIF Moldova inregistrand o valoare de 3,6 milioane lei, pretul sau crescand insa cu 0,32%, pana la 3,09 lei. Au fost tranzactionate 0,9 milioane de actiuni SIF Oltenia, in valoare totala de 3,3 milioane lei, cotatiile acestui titlu s-au depreciat cu 0,28%, ultimul pret fiind 3,59 lei. SIF3 si SIF4 au stagnat la acelasi pret de inchidere consemnat in sedinta anterioara 2,2 lei, respectiv 2,28 lei. SIF Banat-Crisana a inchis ziua in scadere de 0,31% fata de sedinta precendenta, la 3,23 lei.

Actiunile societatii de servicii si de investitii financiare Broker Cluj s-au apreciat cu 0,84%, pretul de inchidere fiind stabilit la 2,4 lei.

Titlurile Mecanica Ceahlau s-au apreciat cu 14,29 %, pana la 2,20 lei. Valoarea schimburilor cu titlurile companiei a fost de 2,68 milioane lei. "Cresterea cotatiei la Mecanica este greu de explicat, dat fiind ca este o companie nu foarte lichida si care are o concertare a actionariatului destul de mare, care poate duce la astfel de variatii ale cotatiilor", a declarat Bogdan Ceuca, directorul sucursalei Bucuresti a Casei de brokeraj Transilvania Capital, citat de NewsIn.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.