Bugetul va fi rectitificat in iunie pentru a se evita sanctiunile CE Finantele vor opera, in iunie, o rectificare bugetara prin care vor include influenta aplicarii Fondului Proprietatea de 0,4% din PIB fara insa a modifica deficitul de 2,8% stabilit pentru acest an, ceea ce va insemna o reducere a cheltuielilor bugetare.

"Trebuie sa facem aceasta rectificare in luna iunie pentru a evita declansarea procedurii de deficit excesiv", a declarat citat de NewsIn, ministrul finantelor, Varujan Vosganian.

Potrivit prognozei economice de primavara a Comisiei Europene, Romania va avea un deficit bugetar de 3,2% din PIB, in acest an, si nu de 2,8% asa cum au programat autoritatile de la Bucuresti atunci cand au elaborat bugetul.

Deficitul este calculat de Comisia Europeana, prin biroul statistic Eurostat, conform Sistemului European de Contabilitate (European System of Integrated Economic Accounts) ESA 95. Metodologia de calcul ESA 95 a fost creata astfel incat datele referitoare la statele membre sa fie complete si comparabile. "Datele trimise de Romania la Comisia Europeana nu au la baza metodologia ESA 95. De aceea, influenta Fondului Proprietatea de 0,4% din PIB determina un deficit de 3,2% din PIB pentru acest an", a afirmat Vosganian.

Procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene, care ar putea fi declansata si impotriva Romaniei, presupune o monitorizare atenta a incasarilor si a platilor bugetare timp de cel putin doi ani, precum si sanctiuni financiare. Aceasta procedura este declansata prin decizie a Consiliului European, pe baza propunerii Comisiei Europene, in cazul in care un stat membru al Uniunii Europene obtine un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB, limita admisa prin criteriile economice din Tratatul de la Maastricht. De asemenea, Consiliul realizeaza calendarul de monitorizare in cadrul procedurii, precum si termenele pentru evaluare.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.