BRD - Groupe Société Générale este a doua banca din Romania care a primit avizul bancii centrale pentru noile norme de creditare. Noile conditii generale de creditare ale BRD - Groupe Société Générale, care vor fi aplicate din 1 iunie, prevad acceptarea unui nivel maxim de indatorare a clientilor de 70% pentru toate tipurile de credite. "Creditele vor putea fi contractate si fara avans, insa in conditii mai restrictive de acoperire a riscului", se spune intr-un comunicat al bancii.

Vicepresedintele BRD, Petre Bunescu, a explicat ca banca va putea acorda credite cu avans foarte redus, dar ca dimensiunea acestuia depinde de categoria de clienti. "Avem posibilitatea sa acordam si credite fara avans, in functie de bonitatea clientilor si de volumul imprumutului", a declarat pentru NewsIn Bunescu. BRD SocGen va avea o marja mai mare de manevra si in chestiunea gradului de indatorare al clientului. "Cat priveste bugetul de familie, acesta poate depasi nivelul de 40% de indatorare, pentru segmentul de clientela cu eligibilitate ridicata", a mai spus Bunescu.

BNR ar vrea o rata de maxim 65% din venituri

Banca centrala doreste sa limiteze pentru intreg sistemul bancar la un nivel de 65% gradul de indatorare al clientilor, dupa modelul Alpha Bank, ceea ce explica nervozitatea bancherilor care cer grabirea aprobarii normelor de creditare, potrivit unor surse din sistemul bancar. Potrivit surselor citate, banca centrala cere bancilor sa calculeze un grad de indatorare maxim de 65% din totalul veniturilor nete ale solicitantului, asta dupa ce a scazut valoarea asa numitului cos zilnic, de aproximativ 250 lei.