Guvernatorul Isarescu anticipeaza o usoara revenire a cresterii preturilor

Dupa ce in numai trei ani Banca Nationala a reusit sa aduca inflatia de la o valoare cu doua cifre la un nivel de sub 5%, a venit momentul ca oficialii bancii centrale sa se gindeasca la o eventuala reinflamare a cresterii preturilor. "Evolutia inflatiei sub nivelul de 5% inregistreaza, de regula, usoare puseuri", a declarat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Oficialul BNR apreciaza ca o eventuala evolutie constanta a dezinflatiei ar fi o exceptie. In toate tarile din regiune (Polonia, Cehia, Bulgaria, Ungaria), cresterea preturilor a inregistrat evolutii ascendente dupa ce a scazut sub nivelul de 5%. "Am putea reusi sa ducem in continuare inflatia lin, fara suspine, pina la 2%, dar ar fi mai degraba o exceptie. Nimeni nu a reusit asa ceva pina acum", a afirmat Isarescu. O eventuala reinflamare a preturilor ar putea fi determinata de mai multi factori, printre care adincirea deficitului de cont (ajuns deja la peste 11% din PIB) sau devalorizarea monedei nationale.

O eventuala relaxare sau lipsa de coerenta a politicii fiscale ar putea contribui, de asemenea, la revenirea inflatiei pe o panta ascendenta. BNR a stabilit pentru finele acestui an o tinta de inflatie de 4%, plus/minus un punct procentual, iar Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza o inflatie de 4,2%. In 2006, rata inflatiei a fost de 4,8%, sub tinta propusa de Banca Nationala.

Politica fiscala a Romaniei nu trebuie relaxata, a mai spus Isarescu. In conditiile in care Banca Nationala ar putea renunta la anumite masuri care tin de restrictivitatea politicii monetare (precum rezervele minime impuse bancilor), Romania nu isi poate permite si o relaxare a politicii fiscale. "Romania nu isi poate permite sa relaxeze nici politica fiscala si nici pe cea monetara, dar Banca Nationala a Romaniei va continua sa normalizeze conditiile monetare, pentru a le alinia celor din alte state ale Uniunii Europene", spune guvernatorul BNR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.