La o avutie de 1.080 de euro, un roman imprumuta, in medie, 560 de euro, de la banci si firme de leasing.

In ciuda gradului scazut de bancarizare, cel mai mic din Europa, romanii dau pe rate la banci si firme de leasing o suma care depaseste jumatate din avutia personala. Mai precis, romanii s-au imprumutat, in medie, cu aproximativ 560 de euro pe cap de locuitor, in timp ce avutia bruta nu depaseste 1.080 de euro, potrivit unui studiu realizat de grupul Unicredit.

Analistii grupului bancar italian au luat in calcul, alaturi de proprietati, toate mijloacele de economisire utilizate de persoanele fizice, adica numerar, depozite, titluri de valoare, actiuni cotate, plasamente in fonduri mutuale, active in asigurari sau in scheme de pensii. Excluzind creditele imobiliare si ipotecare, romanii au imprumuturi de aproximativ 300 de euro pe cap de locuitor. Per total, ca pondere in produsul intern brut (PIB), avutia financiara reprezinta 23%, in timp ce indatorarea 12%, nici macar dublu.

Comparativ, in Polonia ponderea avutiei este de aproape patru ori mai mare decit cea a indatorarii. Polonezii au o avere ce reprezinta 66% din PIB, in timp ce creditele contractate nu depasesc 18%. In Ungaria, avutia este de aproape trei ori mai mare decit indatorarea, in timp ce in Cehia diferenta echivaleaza cu 50% din produsul intern brut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.