Folosirea masinii firmei sau cadourile de nunta ale companiei atrag plata TVA

In Romania, autoritatile isi motiveaza majorarea de taxe si impozite, dar si reglementarea stricta a activitatilor economice prin nivelul ridicat al evaziunii fiscale. Numai ca, potrivit noului Cod Fiscal, esti evazionist si fara sa stii! Un taximetrist care foloseste in interes personal masina poate intra in ilegalitate daca nu plateste taxa pe valoare adaugata (TVA) pentru serviciul pe care si l-a facut cu acest prilej. Iar daca un angajat al unei societati de transport auto foloseste camionul firmei pentru a-si muta mobila, prestarea respectiva intra si ea in sfera de aplicare a platii TVA. Conditia: daca taxa a fost dedusa total sau partial.

Taxa pe valoare adaugata, la prima vedere, trebuie platita doar in cazul unor tranzactii comerciale. Iar in mod normal, o activitate comerciala trebu-ie desfasurata intre cel putin doi agenti economici. Numai ca exista, cel putin potrivit actualului Cod Fiscal, si activitati comerciale cu un singur actor. Acestea sunt livrarile si prestarile catre sine. Cu alte cuvinte, daca un individ, in calitate de patron, pres-teaza un serviciu sau livreaza un bun catre sine, din punct de vedere fiscal nu mai este aceeasi persoana, ci devine un simplu client. Iar pentru aceasta tranzactie trebuie facturata TVA.

Dar la stat pentru nunta asociatilor

Situatia este aceeasi in cazul oricarui angajat. Exemplele in acest sens sunt destule: o societate cu obiect de activitate lucrari de constructii-montaj a construit o locuinta in care va locui familia unui asociat. Tot prestare catre sine este considerata si asigurarea gratuita de catre o societate hoteliera si de alimentatie publica a mesei in cazul nuntii unui membru al Consiliului de Administratie, dar si cazarea gratuita intr-o camera din hotel timp de 3 zile pentru respectivul membru si viitoarea sa sotie. De asemenea, o firma de reparatii auto care utilizeaza piese de schimb si repara autoturismul proprietate personala al unui salariat se incadreaza in aceeasi categorie. O firma care vinde televizoare si mobila, in cazul in care ofera cu titlu gratuit unui salariat, cu ocazia casatoriei, un televizor sau mobila de bucatarie, trebuie sa factureze operatiunea.

Lipsa din gestiune - asimilata livrarii catre sine

Potrivit Codului Fiscal, este considerata o livrare catre sine preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi utilizate in scopuri care nu au legatura cu activitatea economica desfasurata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.

Totodata, tot livrare catre sine este si preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial. In aceeasi categorie se incadreaza si bunurile constatate lipsa din gestiune, cu exceptia bunurilor distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a unor cauze de forta majora (incendiu, razboi, razboi civil, acte de terorism), a bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum si a activelor corporale fixe casate. In schimb, nu este considerata livrare catre sine livrarea bunurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca nu sunt imputabile, iar degradarea acestora se datoreaza unor cauze obiective, dovedite cu documente.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.