Noile norme de creditare faciliteaza accesul la credite, dar cresc, implicit, rata lunara
Alpha Bank este prima si pina acum singura banca din Romania care acorda credite cu avans redus si grad de indatorare peste 35%. Banca impune un avans maxim de 15%, cu posibilitatea ca acesta sa ajunga la zero, in functie de veniturile solicitantului si de valoarea creditului. Rata lunara poate merge pina la 55% din venituri si chiar pina la 65% in situatia in care cistigati peste 1.500 de euro lunar. Avantajele noilor conditii sint evidente, in masura in care banca ofera posibilitatea contractarii unui credit mai consistent nu trebuie uitat insa ca, atunci cind avansul este mai mic, rata lunara creste, la fel si valoarea totala a creditului. Costurile suplimentare pentru un credit pe 25 de ani in valoare de 100.000 de euro pot ajunge la 40.000 de euro pe toata perioada creditarii.

Un calcul simplu, pe care l-am realizat in colaborare cu www.finzoom.ro, arata ca efortul financiar lunar se majoreaza cu pina la 210 euro. Am analizat mai multe situatii, in functie de avansul solicitat si de gradul de indatorare pentru un credit ipotecar de la Alpha Bank in valoare de 100.000 de euro. Dobinda anuala efectiva este de 6,29%, iar perioada de rambursare este de 25 de ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.