Fondurile internationale de private equity au reinceput sa intre puternic pe piata romaneasca, dupa cateva luni de pauza, sumele pe care acestea le au in prezent de investit in companii romanesti ridicandu-se chiar la sute de milioane de euro pentru fiecare vehicul de investitii.

Gigantii de private equity ridica miza pe Romania Gigantii internationali lanseaza fonduri de investitii destinate cu precadere pietei romanesti. Vorbim aici de jucatorii care s-au consacrat deja in Romania, nume precum Advent International, AIG, GED, Enterprise Investors, Oresa Ventures, sau chiar Innova Capital, care au pus ochii pe deal-urile mari, de zeci de milioane de euro.

Care sunt motivatiile companiilor de investitii? Randamentele obtinute la exiturile de pe piata locala au uimit investorii interesati de multiplicarea activelor prin plasamente inteligente. Astazi, specialistii inca mai dau exemplu vanzarea de catre americanii de la Advent a companiei Terapia, prin care fondul de investitii si-a inmultit investitia de cel putin sase ori.

Private equity-ul ramane o zona in care se pot obtine randamente uriase, iar cele "mai proaspete" exituri din companii romanesti ne confirma aceasta tendinta. De exemplu, randamentul obtinut de vanzatorul La Fantana - fondul de investitii Oresa Ventures, care a investit 8 milioane euro in La Fantana, din 2001 pana in prezent. Dupa un calcul simplu, in sase ani suedezii de la Oresa si-au inmultit banii de peste patru ori, insa mai era loc de crestere a randamentului dovada fiind faptul ca tot un fond de investitii, Innova Capital, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al companiei La Fantana.

Sa ne asteptam astfel la un val de intrari de fonduri ale companiilor de investitii? In mod cert, un prim semn ne arata apetitul investitorilul financiari pentru alte ‘dealuri’ pe piata locala: in ultimele 12 luni, acestia si-au vandut participatiile la companiile pe care le detineau in Romania datorita incheierii duratei de viata.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.