Energia, telecomunicatiile si sectorul bancar raman, insa, in mainile statului

In termeni de procent din Produsul Intern Brut (PIB), noile membre ale Uniunii Europene din Europa Centrala si de Est (ECE-8) au inregistrat un grad ridicat de convergenta catre standardele din tarile dezvoltate din Vest, se arata intr-un studiu realizat de Oxford Analytica, citat de Forbes.com.
Activitatile private genereaza peste 80 la suta din venitul national in Cehia, Estonia, Ungaria si Slovacia, 75 la suta, in Lituania si Polonia, 70 la suta, in Letonia si 65 la suta, in Slovenia.

Mai mult, Raportul de Tranzitie al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda intregii regiuni ECE-8 calificativul de 4,3 (in conditiile unei scale de la 1,33 la 4,33) in ceea ce priveste privatizarea la scara mica, indicator comparabil cu media din tarile capitaliste avansate.

In contrast cu tarile din fosta Uniune Sovietica (cum ar fi Armenia si Georgia), unde cota veniturilor rezultate din activitatile private reflecta dimensiunea exagerata a operatiunilor de vanzare cu amanuntul si a serviciilor cu valoare adaugata mica, Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (IMM-uri) din ECE contribuie semnificativ la cresterea productiei regionale si a crearii de locuri de munca, in conditiile unei integrari concertate a comertului extern.

Cu toate acestea, la aproape un an de la integrarea lor in UE si la 15 ani dupa revolutiile din 1989, regiunea ECE-8 manifesta, inca, lipsuri considerabile in ceea ce priveste privatizarea la scara mare.
Potrivit BERD, Polonia si Slovenia au cele mai mari lipsuri, Letonia si Lituania ocupand pozitii intermediare dupa Cehia, Estonia, Ungaria si Slovacia.

Chiar si tarile care au demarat rapid reformele economice, la inceputul anilor '90 (cum ar fi Ungaria), au consemnat intarzieri in privatizarea marilor companii de stat. Companiile detinute inca de stat, in regiunea ECE-8, sunt concentrate in patru mari sectoare: institutiile financiare, energie, telecomunicatii si transport.

Factorii politici au reprezentat, insa, un obstacol in calea privatizarii sectorului energetic din ECE-8. De exemplu, mentionand ofertele inacceptabil de mici, Guvernul ceh a anulat, anul trecut, licitatia pentru societatea miniera Severoceske Doly. Ofertele prea mici au fost determinate de conditiile (in special excluderea investitorilor straini) impuse pentru a evita inchiderea minelor.

Aderarea Cehiei la UE a dus la eliminarea restrictiilor impuse investitorilor straini si a generat organizarea unei noi licitatii pentru Severoceske, in 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.