Batalia cu inflatia va mai dura inca doi-trei ani, deoarece aceast indicator ar trebui sa ajunga si sa ramana la un nivel de 3%, dar acest lucru se poate realiza doar in conditiile unei politici fiscale sanatoase, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

Guvernatorul a adaugat ca deficitul bugetar poate fi o problema in acest an, daca se depaseste tinta prevazuta in buget, de 2,8% din produsul intern brut (PIB).

Cresterea economica trebuie sa se faca in conditiile pastrarii echilibrelor macroeconomice, a avertizat guvernatorul Isarescu. Acesta a explicat ca daca luam in calcul cinci indicatori esentiali, deficitul de cont curent, deficitul fiscal, inflatia, somajul si cresterea economica, acestea trebuie sa se mentina in anumite limite pana in 2004. Pana nu demult, dezechilibrul era pe partea de inflatie Romania, deoarece era foarte inalta, in timp ce in prezent dezechilibrul vine din deficitul de cont curent.

Banca centrala a revizuit in jos prognoza pentru inflatia de la finalul acestui an cu 0,9%, de la 4,6% in raportul din februarie asupra inflatiei la 3,7% la cel din mai, datorita reducerii mai rapide decat estimase a inflatiei din primele trei luni ale anului. Inflatia anuala a coborat la 3,66% in luna martie a acestui an, nivel minim al ultimilor 17 ani. tinta de inflatie a BNR pentru 2007 este de 4% plus sau minus 1%.

"Incercarea de a face un cincinal in 4 ani si jumatate a esuat"

Romania ar putea mentine o crestere economica puternica si dupa 2010, dar trebuie analizata atent substanta acesteia, deoarece nu se pot sari etapele iar incercarea de a face un cincinal in patru ani si jumatate a esuat, considera guvernatorul bancii centrale. Trebuie sa ne uitam daca exista substanta in cresterea economica, a mai avertizat Isarescu. "Nu putem pentru o perioada foarte scurta de timp sa recuperam istorii intregi, decalaje care s-au produs in secole. Trebuie sa mai avem si rabdare. Nu poti sa treci peste etape. incercarea de a face un cincinal in patru ani si jumatate a esuat. Trebuie sa scadem decalajele de convergenta reala", a spus citat de NewsIn, guvernatorul Isarescu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.