Deschidere in scadere, inchidere in crestere Plus 0,4% pentru BET-FI

Schimburile au crescut cu 33% fata de sedinta anterioara, pana la 62,87 milioane lei (19,06 milioane euro), iar piata a fost dominata de schimburile cu titlurile SIF-urilor si ale Bancii Transilvania.

Indicii Bursei de Valori Bucuresti au incheiat sedinta de joi la valori apropiate celor din ziua precedenta, o usoara variatie pozitiva, de circa 0,4%, fiind consemnata de indicele societatilor de investitii financiare. Atat indicele compozit al bursei, BET-C, cat si indicele BET, care include cotatiile celor mai mari zece companii, s-au plasat la niveluri similare celor de la inchiderea de miercuri. "Sedinta de joi a fost una ciudata, mai ales pentru actiunile celor cinci societati de investitii financiare, care au inceput sedinta jos, au continuat tot in scadere, pentru ca la sfarsitul zilei indicele BET-FI sa inregistreze o crestere a valorii", a declarat Florin Dan, broker la SSIF Carpatica Invest. "Pe termen scurt cred ca actiunile societatilor de investitii vor scadea din cauza dividendelor", a mai spus acesta.

Actiunile SIF au inchis in crestere usoara, cu 0,46%, dupa ce in prima parte a sedintei au avut un avans de peste 1%.

Titlurile SIF si Banca Transilvania au urcat lichiditatea BVB la peste 19 mil. euro

SIF Oltenia, SIF Moldova si Banca Transilvania au fost cele mai tranzactionate titluri, iar rulajul pietei a totalizat 81 milioane lei.

Valoarea schimburilor cu titlurile celor cinci societati financiare a fost de 56,04 milioane lei (17,08 milioane euro), mai mult de 89% din rulajul total al pietei. Cel mai activ titlu financiar a fost SIF Oltenia, cu schimburi de peste 14,9 milioane lei, actiunile societatii stagnand la cotatia inregistrata si in sedinta anterioara de 4,20 lei, tranzactionandu-se cu acest pret 4,1 milioane de actiuni. SIF Moldova a ocupat a doua pozitie cu 9,41 milioane lei, tranzactionand 3 milioane de actiuni, la un pret de 3,18 lei, titlurile ieftinindu-se cu 0,31%.

Titlurile Bancii Transilvania s-au ieftinit cu 21,98%, de la 0,91 lei pe actiune pana la 0,71 lei, pe fondul unor tranzactii de peste 9,14 milioane lei. Actiunile BRD SocGen s-au scumpit cu 0,43%, de la 23,20 lei, pana la 23,30 lei, inregistrand schimburi de peste 910.751 lei prin tranzactionarea a 39 mii de actiuni.

Actiunile Petrom Bucuresti au acumulat 1,87%, pe fondul unor rulaje de peste 707.301 lei. Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta au scazut cu 1,21% fata de sedinta precedenta, acumuland 1,3 milioane lei pentru 14 milioane de actiuni.

Vosganian crede ca in 7 ani piata bursiera va creste de 4 ori

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a estimat ca piata bursiera va creste de cel putin patru ori pana in 2014 - 2015 datorita instrumentelor financiare noi de investitii pe termen lung, de tipul fondurilor de sanatate si al pensiilor private, precum si al obligatiunilor corporative. Capitalizarea BVB a ajuns in luna mai la aproape 25 miliarde euro si la peste 30 miliarde euro impreuna cu Rasdaq, fata de aproape 120 miliarde euro, cat este capitalizarea Bursei de Valori din Varsovia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.