Piata de leasing din Romnia a urcat in 2006 cu peste 60%, la 3,26 miliarde de euro, din care primele zece companii la nivel national au reprezentat circa 58%.

Companiile de leasing clasate anul trecut pe primele zece pozitii in functie de valoarea bunurilor finantate au cumulat peste jumatate din piata romaneasca de profil, cu un total al activelor finantate de 1,9 miliarde euro, reiese din datele transmise de companii. BCR Leasing ocupa primul loc in clasament, cu un volum al bunurilor finantate de 295 milioane de euro si o cota de piata de aproximativ 9%, urmata indeaproape de Porsche Leasing, cu 275 milioane de euro si o cota de 8,43%.

BCR Leasing a devansat Porsche Leasing, dupa ce in 2005 se situa pe pozitia a doua, cu o cota de piata usor superioara celei din 2006, de circa 9,7%. Urmatoarele doua locuri au revenit companiilor HVB Leasing si UniCredit Leasing, care au fuzionat la inceputul acestui an sub denumirea UniCredit Leasing Corporation, cu o diferenta aproape nesemnificativa intre rezultate. HVB Leasing a finantat achizitia de bunuri in valoare totala de 200,39 milioane de euro, adjudecindu-si o cota de piata de 6,14%, in timp ce UniCredit Leasing a raportat o valoare de 200,06 milioane de euro, pentru care i-a revenit o cota de 6,13%. Si in cazul acestor doua firme s-a produs anul trecut o rasturnare de pozitii in clasament, avind in vedere ca UniCredit Leasing detinea, in 2005, locul al treilea, cu un avans de circa 11 milioane de euro fata de HVB Leasing.

Scadere puternica pentru Raiffeisen

Volksbank Leasing a urcat doua pozitii, pe locul al cincilea, dupa ce si-a majorat volumul activelor finantate cu 68%, la 186 milioane de euro. Compania a avut anul trecut o cota de piata de 5,7%, in crestere cu aproximativ 0,3 puncte procentuale fata de nivelul obtinut in 2005. Urmatoarea clasata este firma BRD Sogelease, singura companie care si-a pastrat pozitia in top in ultimii doi ani. Aceasta a finantat, in 2006, achizitia de bunuri in va-loare de 174,5 milioane de euro, cu 43% mai mult decit in anul precedent, si a realizat o cota de piata de 5,35%. Tiriac Leasing a avansat de pe pozitia a zecea pe cea de-a saptea, pe fondul dublarii volumului de active finantate, la 167,5 milioane de euro, obtinind o cota de 5,14%.

Compania este urmata in clasament de Motoractive Leasing, preluata in toamna anului trecut de GE Money, divizia de servicii financiare a grupului american General Electric. Motoractive a raportat un rezultat de 150 de milioane de euro, ceea ce i-a adus urcarea in top cu o pozitie si o cota de piata de 4,6%. Raiffeisen Leasing este singura firma din primele zece companii de leasing ale anului 2006 care a pierdut mai multe pozitii, ajungind de pe locul al cincilea pe al noualea, cu 138 de milioane de euro, nivel pentru care i-a revenit o cota de 4,23%.

4,3 miliarde de euro, piata de leasing in 2008

Ultima clasata, Credit Europe Leasing (fosta Finans International Leasing), a intrat in Top 10 anul trecut, dupa o crestere puternica a afacerii, cu 160%, ajungind la un volum al bunurilor finantate de 120 milioane de euro si o cota de 3,68%. Compania nu se regasea, in 2005, printre primele 15 companii de leasing la nivel national.

Topul primelor zece companii de leasing din 2006 reuneste firme din cadrul Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB), cu exceptia Porsche Leasing, membru al Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania. Opt dintre societatile prezente in top sint controlate de banci sau grupuri financiare, iar alte doua - Porsche Leasing si Tiriac Leasing - sint companii specializate in finantarea achizitiei de autovehicule si apartin unor importatori auto, in jurul carora s-au construit si grupuri financiar-bancare. Pentru acest an, ALB estimeaza piata de leasing la circa 4,3 miliarde euro.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.