Lichidarea Tractorul si inchiderea Rulmentul baga mii de oameni in somaj

Societatea de tractoare Tractorul SA Brasov se inchide astazi, ca urmare a lichidarii uzinei. Odata cu aceasta, Rulmentul, a doua uzina brasoveana dupa Tractorul, si-a inchis si ea portile. Gheorghe Apostu, presedintele sindicatului fostului producator de tractoare, spune ca Brasovul se afla intr-o situatie fara precedent. "Cred ca odata cu lichidarea, judetul Brasov a devenit primul oras din Romania din punctul de vedere al procentului de somaj", ne-a spus liderul sindical. Acesta a adaugat ca spera ca in luna septembrie uzina sa-si reia activitatea. "In caietul de sarcini, lichidatorul Tractorul s-a angajat ca in luna septembrie uzina sa-si reia activitatea".

Plati compensatorii

Procedurile de lichidare a uzinei Tractorul Brasov vor fi derulate de Casa de Insolventa Transilvania SPRL Cluj-Napoca, firma care a castigat licitatia organizata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru atribuirea contractului. AGA de la Tractorul Brasov a decis, in 23 februarie, lichidarea voluntara a societatii, disponibilizarea intregului personal, in doua etape, in decurs de o luna. Salariatii Tractorul urmeaza sa fie disponibilizati in doua etape: 1.800 de salariati, in prima faza, iar, ulterior, in alte 30 de zile, restul de 123 angajati.
Disponibilizatii vor intra in plata ajutorului de somaj dupa 15 iunie, potrivit directorului Agentiei Judetene pentru Forta de Munca si Somaj Brasov, Anca Finichiu. Toti angajatii disponibilizati au primit la plecarea din societate doua plati compensatorii reprezentand cuantumul salariului mediu net pe societate, adica circa 1.900 de lei de persoana.

Cuantumul platilor compensatorii nu a fost stabilit inca, dar se pare ca va fi mai mare decat cel pe care l-au primit persoanele disponibilizate la sfarsitul anului trecut de la cele doua societati, care a fost cuprins intre 458 de lei si 826 de lei, in functie de vechimea si salariul fiecaruia.
De la Tractorul au fost preluate pana in acest moment 1.550 de dosare din cele 1.920. Valoarea preliminata a activelor imobilizate ale Tractorul se ridica, la 31 decembrie 2006, la 156,59 milioane lei, iar valoarea preliminata a datoriilor totale este de 793,76 milioane lei.
Uzina Tractorul Brasov se afla pe lista celor 28 de companii la care au fost amanate procedurile de insolventa pentru o perioada de sase luni, conform unei Ordonante de Urgenta aprobate in luna februarie de Guvern.

"Ramane ca ticalosii de la AVAS sa hotarasca soarta Rulmentului"

Uzina brasoveana Rulmentul a ramas pustie luni, dupa ce, la primele ore ale diminetii, ultimii angajati, in numar de peste 200, respectiv conducerea, contabilitatea, staff-ul tehnic, portarii si liderul sindical al fabricii brasovene, Gabriel Dachim, si-au predat dosarele de somaj la AJOFM Brasov. "Mi-am predat dosarul catre AJOFM. Acelasi lucru l-a facut si conducerea uzinei. Ramane ca ticalosii de la AVAS sa hotarasca in urmatoarele zile ce se va intampla cu Rulmentul.

Nu ma mai intereseaza ce se intampla de acum incolo cu uzina", a declarat corespondentului NewsIn, liderul sindical Gabriel Dachim. Interesant este ca, spre deosebire de Tractorul UTB SA, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului nu a gasit inca un lichidator, iar lichidarea voluntara a uzinei este blocata printr-o decizie a Tribunalului Brasov, la solicitarea unuia dintre actionarii minoritari. AVAS a anuntat abia ieri organizarea unei licitatii pentru desemnarea lichidatorului Rulmentul S.A. Brasov, iar licitatia va avea loc in data de 8 mai 2007.
Valoarea preliminata a activelor imobilizate ale Rulmentul S.A. Brasov, la 28 februarie 2007, este de 158.713.600 lei, iar valoarea preliminata a datoriilor totale este de 245.634.927 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.