Foarte multe persoane antrenate intr-un credit, si mai ales intr-un credit pe termen lung imobiliar/ipotecar sau de nevoi personale cu ipoteca contractat in urma cu 5-6 pana la 10 ani, se gandesc serios la a apela la o refinantare. Decizie cat se poate de corecta si eficienta!! Aceasta pentru ca avantajele refinantarii se resimt imediat in diminuarea cheltuielilor lunare.

Credit ipotecar contractat in 2004 la o banca, refinantat la inceputul lunii aprilie 2007, printr-un credit ipotecar la Banca Romaneasca (care ofera cel mai bun credit de refinantare la ora actuala). Se refinanteaza soldul creditului initial si toate cheltuielile cu noul credit (comision de rambursare anticipata, taxe notariale si evaluare) si se primesc in mana 1.000 RON (promotie pana la 30 aprilie).

Credit ipotecar contractat in 2004:

- 13.000 EUR
- pe o perioada de 13 ani (156 luni) in suma de 13.000 EUR
- rata dobanzii variabila: 11,4% (7,5% parte fixa + EURIBOR 3 luni)
- comision de gestiune de 0,5 EUR / luna
- rata lunara 158 EUR
- 11 EUR / luna cheltuieli cu asigurarile de viata si imobil
- Rata lunara totala: 169 EUR

EURIBOR 3 luni a fost 2,14 la contractarea creditului in 2004 (rata lunara = 146,54 EUR) si este 3,9 la data refinantarii (rata lunara 158 EUR).
Asigurarile de 11 EUR/luna (22 EUR trimestrial asigurare viata pentru suma creditului 13.000 EUR, pe 13 ani, varsta asiguratului 50 ani; 11 EUR trimestrial asigurare locuinta la valoarea evaluata de 24.500 EUR).

Comisionul de rambursare anticipata este de 3% si se aplica la suma rambursata in avans. In aprilie 2007 au ramas de rambursat 11.600 EUR, insemnand comision de rambursare anticipata 348 EUR.

Credit de refinantare la Banca Romaneasca - aprilie 2007:

- 12.200 EUR
-Perioada 10 ani
- 5,9% fixa 1 an, apoi variabila 7,25% (variaza in functie de politica bancii)
- Comision acordare 1%
- Cheltuieli cu asigurarile de viata si de imobil nu exista, deoarece banca nu solicita asigurarea de viata, iar asigurarea de imobil este incheiata gratuit de catre banca
- Rata lunara totala: 136 EUR

Se refinanteaza 12.200 EUR (soldul creditului initial + comision rambursare anticipata si cheltuielile cu taxele notariale):

- 11.600 EUR soldul creditului
- 355 EUR comision rambursare anticipata (3% la sold, specificat in contractul creditului anterior)
- 122 EUR comision acordare (1%)
- taxe notariale 155 EUR (pentru punerea ipotecii de rang II in favoarea Bancii Romanesti si transformarea ei in rang I dupa virarea banilor in contul bancii care a acordat creditul initial).

Solicitantului nu-i permit veniturile si varsta, dar putea sa ia maximum de credit pe care i-l permiteau veniturile, iar diferenta de bani o primea in mana.

Deci, au scazut cheltuielile lunare cu acest credit cu 33 euro, s-a micsorat perioada de creditare cu un an (creditul este acum pe 10 ani, fata de 11 ani cat mai erau la creditul initial), iar la sfarsitul perioadei de creditare suma totala de rambursat este mult mai mica.

In plus, la tragerea creditului de refinantare ipotecar, se aplica promotia valabila pana la 30 aprilie - care consta in acordarea unui card de debit incarcat cu suma de 1.000 RON. Portalul financiar www.finzoom.ro ofera toate detaliile necesare luarii unei decizii de refinantare (ponderea veniturilor luate in considerare, criterii de eligibilitate, documente necesare, asigurari etc.), si multe altele.

www.finzoom.ro compara oferta completa de credite si leasing de pe piata financiara romaneasca (156 credite de nevoi personale cu sau fara garantii, 346 credite pentru casa si refinantare, 105 credite si leasing auto), 75 carduri de credit, in functie de DAE (Dobanda Anuala Efectiva) - costul total al unui credit (dobanda anuala + comisioane initiale, anuale, lunare), precum si dupa toate celelalte criterii relevante in luarea deciziei finale. Ofertele sunt actualizate zilnic, impreuna cu societatile financiare.
Pentru a economisi timp, aplicati online gratuit pentru credite la: BCR, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Finansbank, HVB-Tiriac, ABN Amro, Banca Romaneasca, Bancpost, Alpha Bank, Domenia Credit, UniCredit si un reprezentant al fiecarei institutii financiare va va contacta pentru preaprobare.

www.finzoom.ro


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.