Guvernul ar putea sa aiba vointa politica necesara renuntarii la asistenta tehnica oferita de FMI. Cu riscul de imagine aferent.

Actualul acord cu FMI a fost incheiat de guvernul Nastase in situatia in care nu mai era nevoie de el. S-a vorbit la vremea respectiva despre acord ca unul "de iesire", singura ratiune pentru continuarea colaborarii fiind girul FMI pentru politica economica a guvernului in fata UE. Pentru ca guvernul de atunci n-avea in plan revolutia fiscala, probabil ca acest ultim acord nu ridica probleme.

Introducerea cotei unice de impozitare a involburat relatiile cu Fondul, astfel ca o intelegere ce parea lejera s-a transformat intr-o veritabila camasa de forta pentru noua putere de la Bucuresti.

Pentru ca asta inseamna un deficit bugetar aproape de zero. Ca sa faca pe plac FMI, guvernul Tariceanu a anuntat introducerea de noi taxe si impozite, majorarea unora deja existente, decalarea majorarilor de accize convenite cu UE. Pentru ca deficitul sa ajunga insa la 0,4% din PIB este necesara si majorarea TVA, sustin expertii FMI. Aceasta ultima cerinta a fost picatura care a umplut paharul. "Acordurile cu FMI sint specifice economiilor in criza, iar Romania nu are o astfel de economie. Un acord cu FMI reprezinta o necesitate pentru a da o impresie generala ca in Romania evolutia economica este una sanatoasa, de perspectiva", a declarat premierul Tariceanu, dupa ce a aflat de esecul inregistrat la Washington de presedintele Basescu.

O masura ineficienta

Motivul pentru care FMI solicita un deficit bugetar atit de strins este temerea ca deficitul de cont curent ar putea scapa de sub control. Masura este considerata ineficienta: "O atitudine de hiperprudenta din partea Fondului poate nu se justifica si cred ca negocierile vor trebui reluate la Bucuresti pentru a ajunge la o solutie care sa fie acceptabila", a mai spus premierul. "Utilizarea bugetului public pentru reducerea deficitului extern este foarte limitata. Doar 10-15% din cresterea deficitului poate fi atribuita sectorului public. Eu inteleg preocuparea FMI, dar exista un prag dincolo de care reducerea deficitului bugetar nu este eficace. De aceea nu are sens sa strivesti bugetul, sa tai din cheltuieli", sustine profesorul de economie Daniel Daianu.

Potrivit acestuia, deficitul de cont curent creste inevitabil din cauza scaderii dobinzilor bancare si pe fondul intaririi leului. "Consumul privat este cel care poate alimenta deficitul de cont curent. Acesta este incurajat de faptul ca si firmele si populatia se pot imprumuta cu costuri mai mici".

Acordul nu este indispensabil

"Din partea guvernului, acordul este considerat util din punct de vedere al imaginii pe care economia romaneasca trebuie sa o aiba pe plan extern si pentru atragerea investitorilor straini. Acordul nu este insa indispensabil si o necesitate absoluta pentru Romania, deoarece astfel de intelegeri se incheie doar pentru economii aflate in situatii de criza", afirma Tariceanu. Ministrul Ionut Popescu subscrie pozitiei premierului. Totusi, o nota buna de la Fond ar da bine la Raportul de tara al Comisiei Europene din toamna. Practic, Uniunea Europeana are in vizor Romania pentru alte probleme decit cele de ordin economic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.