Leul nou pare sa fi stimulat apetitul pentru economii al populatiei, care avea in conturi, la sfirsitul lui ianuarie, peste 139.427 miliarde lei, cu 2,8% mai mult decit in luna precedenta, arata statisticile bancii centrale. Suma economiilor romanilor, echivalenta cu 3,7 miliarde euro, este cu mai mult de o treime (37,9%) superioara depunerilor din aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce intareste banuiala ca toata lumea s-a convins ca leul este un bun plasament, cel putin pentru moment.

Totusi, cu toate ca depozitele in lei aduc un cistig mult peste cele in valuta, romanii isi pastreaza increderea in euro si au plasat mai multi bani in moneda europeana, in conturi.

In paralel, romanii si-au mai stapinit apetitul pentru creditele in lei, care au crescut modest, cu 1,1%. Cele mai tentante ramin cele in valuta, care s-au marit cu 3%, evaluarea fiind in euro, informeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Firmele si-au marit plasamentele in lei cu 60% in 12 luni

Depozitele in lei ale companiilor s-au redus cu 3,3% fata de luna decembrie din 2004, pina la 117.547 miliarde lei. Suma depunerilor firmelor arata ca, in ianuarie, din conturile bancare au iesit mai multi bani decit au intrat. Totusi, frenezia din piata valutara, unde strainii schimba euro pe lei pentru a cistiga apoi din dobinda mare a depozitelor bancare, prin intermediul firmelor create special in acest scop, se vede clar in statistici. Astfel, pe 31 ianuarie 2005 firmele romanesti aveau 60,6% mai multi bani in depozite la termen decit in urma cu exact un an.

Populatia are in conturi 2,5 miliarde euro

Cu toata devalorizarea monedei europene si in conditiile unor dobinzi mult mai mici decit pentru depozitele in lei, romanii au continuat sa-si plaseze banii in euro. Depozitele populatiei in moneda europeana au crescut cu 3,8% in ianuarie fata de decembrie 2004, ajungind la suma de 2,5 miliarde euro. Si firmele au depus cu 4,6% mai multa valuta in ianuarie. Totalul depunerilor de valuta ale companiilor se ridica, la finalul lunii ianuarie, la 3,3 miliarde lei.

Banii Romaniei: 16 miliarde euro

In ianuarie, masa monetara a Romaniei s-a micsorat cu 2,2% fata de luna precedenta, ajungind la 631.223 miliarde lei (aproximativ 16 miliarde euro). Banca centrala explica reducerea masei monetare prin scaderea cu 2,1% a creditului intern. Este insa o scadere aparenta, data de jocul de curs valutar. Desi creditele in valuta continua sa creasca, de exemplu, atunci cind se face socoteala in lei, datorita intaririi monedei nationale, apar reduceri pe hirtie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.