Fara sa fie cel mai important factor in alegerea tarii in care urmeaza sa se investeasca, impozitele pentru siguranta angajatului pot influenta decizia viitorului angajator.

Numarul acestor contributii si mai ales valoarea lor sunt niste elemente foarte importante pentru orice companie, indiferent de marimea afacerii, dar direct proportionale cu numarul de angajati. Desi aceste contributii catre stat se fac pentru siguranta angajatului si pentru obtinerea unui buget anual echilibrat, ele pot deveni periculoase pentru angajator in cazul ca nu le poate acoperi, si pentru stat in cazul in care angajatorul decide sa foloseasca "munca la negru" (fara contract de munca).

Munca la negru este pedepista, potrivit Codului Muncii, intrat in vigoare de la 5 iulie 2005. Primirea la munca a persoanelor fara un contract individual de munca este sanctionata cu amenda intre 2.000 de de lei si 5.000 de lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 de lei. De asemenea, un patron descoperit ca foloseste munca la negru si care, cumulat, primeste sanctiuni ce depasesc 100.000 de lei este pasibil de inchisoare. Salariile se incadreaza in categoria impozitelor directe, deci au o contributie importanta la bugetul statului.

"Fruntasi pe ramura"

Nivelul contributiilor sociale in Romania este printre cel mai ridicat din Europa si reprezinta 45,5%, cumulat pentru angajat si angajator, dupa reducerea de doua puncte de la inceputul anului 2007. Pentru 2008 se cauta solutii pentru diminuarea asigurarilor sociale suportate de angajat cu 6%, idee considerata de cei mai multi analisti electorala sau utopica.

Angajatorul plateste: 19,5% asigurari sociale, 6% asigurari sociale de sanatate, 2% somaj, 0,85 % fond pentru concedii medicale (din acest fond se suporta indemnizatiile de concediu medical), 0,25% fond de garantare a creantelor salariale, intre 0,4 - 4 % fond pentru accidente de munca (nivelul taxei depinde de gradul de risc in care sunt conditiile de munca), 0,25 % sau 0,75% comision pentru Inspectoratul Teritorial de Munca (taxa mai mare este pentru angajatorii care nu au inspector de munca angajat care sa faca inscrieri in cartea de munca, iar 0,25 pentru ceilalti) si fond de solidaritate pentru persoanele cu handicap - taxa datorata de firmele care au mai mult de 50 de angajati si nu au angajat personal cu handicap ( o suma fixa de 8 RON/angajat).

in prezent, contributiile sociale pentru angajati reprezinta cumulat 17% din veniturile brute. Astfel, contributiile sociale (pentru pensii) sunt de 9,5%, cele pentru somaj reprezinta 1%, iar cele pentru sanatate 6,5%. Angajatorul plateste, in total, aproximativ 28% din venitul brut al salariatilor pentru asigurari sociale.

Impozitarea prea puternica a fortei de munca nu poate fi contrabalansata, din punctul de vedere al investitorului strain, de salariile inca destul de reduse fata de media comunitara. Asa se explica o groaza de inginerii practicate pe plaiurile mioritice cum ar fi angajarea fara carte de munca : persoanele implicate, angajator - candidat, cad la mica intelegere, primul preferand sa nu mai plateasca impozite statului, iar al doilea in lipsa de altceva, mizeaza pe castigul de experienta. Situatia este acceeasi in toate statele excomuniste, chiar daca ne-am obisnuit ca toate lucrurile rele sa fie gasite numai la noi. si aceasta datorita faptului ca pensionarile anticipate dau batai de cap autoritatilor care nu mai stiu cum sa balanseze raportul dintre populatia salariata si cea careia trebuie sa-i plateasca diverse forme de protectie sociala: ajutoare de somaj, concedii medicale etc.

Unele state membre ale Uniunii Europene (UE) stau chiar mai rau decat noi la capitolul asta.

Somajul in Romania

in Romania, la sfarsitul lunii martie 2007, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 4,9%, mai mica fata de cea din luna martie a anului 2006 cu 1,2 puncte procentuale si cu 0,3 puncte procentuale mai mica fata de luna anterioara, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Potrivit metodologiei EUROSTAT, nivelul real al somajului ar fi undeva cu 3 puncte procentuale mai sus (calcul AMIGO). Practic am inregistrat unul dintre cele mai inalte cresteri procentuale din UE.

Numarul total de someri aferent lunii martie, de 433.023 persoane, a scazut cu 25.990 persoane, comparativ cu cel din luna februarie a anului curent. Din totalul somerilor inregistrati, 152.220 au fost someri indemnizati si 280.803 neindemnizati. Numarul somerilor indemnizati, cat si al celor neindemnizati, a scazut cu 17.807 persoane, respectiv 8.183 persoane. Confrom datelor ANOFM, ponderea somerilor neindemnizati in numarul total al somerilor este de 64,8%, crescand cu 1,8% puncte procentuale fata de luna anterioara, cand aceasta a avut valoarea de 63%.

Cu o populatie aproape de trei ori mai mare decat cea a Romaniei, Germania are un numar de someri de peste 11 ori mai mare decat al nostru, circa 5 milioane. Asta in conditiile in care, Germania este a treia putere economica a lumii, cu un produs intern brut care depaseste 2.700 de miliarde de dolari. Acest fapt nu inseamna ca o economie prospera poate fi obtinuta in lipsa angajatilor, dar poate seminfica existenta unei economii underground, cauzata de impozite prea mari sau de munca la negru a somerilor.

Franta si Italia au cel mai mare procentaj al sigurantei sociale

Statele membre UE cu cel mai mare interes pentru siguranta sociala a cetatenilor si automat cu cel mai mare procentaj al asigurarii sociale sunt Franta si Italia cu aproximativ 42% respectiv 41%, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale.

Urmeaza Slovacia cu 35,2%, Estonia cu 33%, Suedia 32,82% si Grecia 31,21%. Alte trei state, care percep companiilor o taxa pentru siguranta sociala de peste 30%, sunt Lituania cu 31%, Bulgaria cu 30,05% si Spania cu 30,1%.

La polul opus, se afla Finlanda, unde angajatorilor le este perceputa o contributie de siguranta sociala de 6,06%, urmata indeaproape de Cipru cu 6,3%. Malta se situeaza si ea destul de bine, din acest punct de vedere, cu 10%.in clasa de mijloc se situeaza noua state membre, Irlanda cu 10,75%, Luxemburg cu 11,6%, Marea Britanie 12,8%. Urmatoarele pe lista sunt Slovenia cu 16,1% si Polonia cu 18,79%. Ultimele patru state cu o valoarea a taxei pe asigurarea sociala care depaseste 21 de procente sunt Cehia cu 21,5%, Austria cu 21,9%, Portugalia cu 23,75% si Letonia cu 24,9%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.