Isarescu: BNR nu va mai apela la masuri 'neortodoxe' Potrivit lui Isarescu, pe termen lung, mentinerea unor rate inalte ale rezervelor minime obligatorii poate distorsiona piata.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mai apela la masuri "neortodoxe" de politica monetara, precum restrictiile aduse creditarii, care distorsioneaza piata, deoarece rolul dobanzii de politica monetara ca instrument principal al BNR a crescut, a spus, citat de NewsIn, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In acelasi timp, BNR va folosi dobanda de politica monetara si rata rezervelor mninime obligatorii. "Pastram rezervele minime obligatorii si scadem dobanda, sau invers", a spus Isarescu.

BNR a eliminat in prima parte a acestui an o parte din aceste masuri "neortodoxe", si anume avansul obligatoriu de minim 25% la creditele imobiliare si ipotecare si limitarea gradului de indatorare a populatiei, sub rezerva ca bancile comerciale sa inainteze spre validare la banca centrala norme interne privitoare la risc.

Conducerea BNR a decis, saptamana trecuta, mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii, de 20% din pasivele in lei ale institutiilor de credit si de 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,10% pe an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90% pe an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.