Garda Financiara a sesizat Tribunalul si Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor in cazul operatorului aerian Mia Airlines dupa ce in urma unui control a descoperit o frauda de peste 8.075.187 lei (peste 2,4 milioane de euro).

Comisarii au constatat ca firma respectiva, avind drept asociat un cetatean libanez, impreuna cu un grup de firme inmatriculate in Liban, reprezentate de aceeasi persoana, a derulat un numar semnificativ de activitati in domeniul aeroportuar, fara sa inregistreze in evidentele contabile o parte importanta din veniturile realizate. Singurul operator care indeplineste conditiile de mai sus este Mia Airlines.

Astfel, fata de numarul de zboruri efectuate, conform evidentelor Aeroportului Baneasa, in 865 de cazuri nu au fost identificate facturile aferente (valoarea curselor aeriene neevidentiate a fost de 19,7 milioane de lei, estimare efectuata in baza aprovizionarilor cu carburant), generind un prejudiciu aferent impozitului pe profit de 3,1 milioane de lei.

Un alt aspect care a atras atentia comisarilor a fost cel al modului de plata si calcul al impozitului pe salariile personalului navigant. In timp ce statele de plata, in baza carora este calculat impozitul, reflectau un salariu mediu de 370 de lei, au fost gasite liste de plata a diurnelor, semnate de personal, neevidentiate contabil, pentru venituri medii lunare de 3.000 - 4.000 de euro per membru navigant. Aceasta practica a condus la fraudarea bugetului de stat (in perioada 2004-2006) cu 1.390.000 de dolari, adica 3.800.000 de lei, spune Garda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.