BNR reduce dobanda-cheie, insa leul continua sa se aprecieze

Temperarea inflatiei peste asteptari si dorinta de a rezolva problema aprecierii leului sunt motivele care explica ultima decizie a Bancii Nationale a Romaniei, spun analistii. De asemenea, acestia sunt de parere ca banca centrala o sa inceapa, in perioada urmatoare, sa scada rata rezervelor minime obligatorii.

Consiliul de Administratie al BNR a hotarat miercuri sa reduca pentru a treia oara consecutiv nivelul dobanzii de politica monetara, de aceasta data cu doar 0,25%, pana la 7,25%. Totodata, boardul bancii centrale a decis mentinerea nivelelor actuale pentru rezervele minime obligatorii constituite de bancile comerciale.

Citu: "Ma asteptam sa scada rata dobanzii de politica monetara"

Ca si in cazul sedintei anterioare a bancii centrale, economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, a fost singurul analist din piata care a anticipat miscarea BNR. Numai ca, de aceasta data, Citu a prezentat doua scenarii posibile, unul in care BNR recurge la reducerea dobanzii-cheie cu 0,25 puncte de baza, dar si unul mai vigilent, in care banca centrala mentine nivelul actual al dobanzii de politica monetara, avand in vedere tensiunile ce se manifesta pe scena politica.

"Daca leul va urma, in continuare, traiectoria actuala si inflatia se va mentine la un nivel scazut, ne asteptam ca BNR sa reduca dobanda pana la 7%, dupa care sa inceapa sa scada si ratele rezervelor minime obligatorii", a spus acesta. Citu a avertizat, insa, ca, daca banca centrala continua sa reduca nivelul ratei dobanzii-cheie sub 7%, exista riscul ca in urmatorii doi ani sa se manifeste o accelerare a inflatiei.

Referitor la mentiunea facuta de BNR despre "continuarea procesului de armonizare a regulamentului privind regimul rezervelor minime obligatorii potrivit standardelor Bancii Centrale Europene", economistul sef al ING Bank considera ca banca centrala a lasat sa se inteleaga ca va reduce in perioada urmatoare rata rezervelor minime obligatorii.

Si Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, a mizat pe scaderea ratei dobanzii de politica monetara, insa cu 0,50 puncte de baza. El este de parere ca banca centrala a incercat, probabil, prin aceasta masura sa tempereze aprecierea peste asteptari a leului. In ciuda reducerii ratei dobanzii de catre BNR, leul s-a apreciat spre sfarsitul sedintei valutare si s-a plasat in apropierea nivelului de 3,3 unitati in raport cu euro, ca urmare a dobanzilor interbancare mari si a evolutiei similare a monedelor din regiune, sustin dealerii. "Ma asteptam sa scada rata dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, pentru ca presiunile inflationiste sunt suficient de mici, iar perspectivele sunt bune", a spus Dumitru, pentru NewsIn.

Libocor vede exagerata decizia BNR

Economistul Florian Libocor sustine ca BNR a exagerat cu scaderea ratei dobanzii-cheie si crede ca aceasta este "a treia decizie in lant gresita de banca centrala, pentru ca a decis sa actioneze din nou in zona in care nu era necesar". Libocor a explicat ca o astfel de scadere nu era necesara, avand in vedere faptul ca inca exista acea intarziere a deciziilor de politica monetara de sase-noua luni, la care se adauga situatia politica actuala a Romaniei.

"Mi se pare exagerat si fara noima si ma intreb daca BNR ar creste la loc rata dobanzii de politica monetara cu 1,50 puncte procentuale, in cazul in care peste doua luni rata inflatiei ar reveni la 4%, sa zicem ca urmare a pomenilor electorale", a spus acesta.

"Cred ca BNR se joaca cu dobanda, pentru ca stie ca, functional, nu misca nimic in piata, ci poate genera cel mult o stare de confort psihic", a continuat Libocor. El este de parere , totusi, ca BNR va incepe sa scada rezervele minime obligatorii, esential fiind sa aleaga un moment bun.

BNR vine in sprijinul bancilor pentru locuinte

O alta masura luata miercuri, in cadrul sedintei Consiliului de Administratie al BNR, o constituie anularea cotei de rezerve minime obligatorii pe care bancile de economisire si creditare in domeniul locativ erau constranse sa le transfere in conturile sale, aliniindu-se la practica europeana.

"Prin masura adoptata, Banca Nationala a Romaniei a aliniat si armonizat legislatia care reglementeaza functionarea bancilor pentru locuinte la practica europeana. Acest lucru arata, in opinia noastra, importanta pe care banca centrala o acorda stimularii economisirii. Gradul de economisire este, in acest moment, in sistemul bancar romanesc mult sub media din Uniunea Europeana", a declarat presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Ionut Costea.

De asemenea, presedintele HVB Banca pentru Locuinte, Petre Tulin, vede cu ochi buni decizia bancii centrale de a stabili un nivel zero al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru bancile pentru locuinte.

"E o decizie buna care se inscrie in standardele Bancii Centrale Europene pentru ca depozitele cu scadente mai mari de doi ani beneficiaza de rata zero la rezervele minime obligatorii. Aici se incadreaza si asa-numitele depozite bauspar, care au in general o scadenta mai mare, iar la noi, de regula, sunt pe cinci ani", a declarat acesta, pentru NewsIn. Totodata, Tulin a atras atentia asupra faptului ca e de asteptat ca banca centrala sa mai realizeze astfel de armonizari, mai ales ca Romania va adopta in anii urmatori moneda europeana.

"Aceasta masura ar trebui vazuta ca un prim semnal ca, poate, vor urma si alte masuri de armonizare treptata a rezervelor minime obligatorii la normele BCE", a adaugat Tulin.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.