Nu poti fi productiv si competitiv, atat timp cat drumurile sunt proaste. Adaugand pe lista punctelor slabe agricultura, dar si progresul oarecum limitat al tehnologiilor folosite, obtinem tabloul unei economii, aflata din punct de vedere al celor doi indicatori cu multi ani in urma suratelor ei din Europa.
"Pentru a ajunge la nivelul mediu de productivitate din tarile din Uniunea Europeana, Romania are nevoie de 25-30 de ani, dar aceasta perioada postaderare ar putea fi mult mai lunga, de peste 50 de ani, daca Romania nu va avea productivitate", considera Theodor Stolojan, fost ministru al finantelor. Potrivit acestuia, agricultura si sistemul de invatamant prezinta deficiente de productivitate, nefiind racordate la necesitatile pietei. "Agricultura este o frana a productivitatii si - traditional un sector slab din punct de vedere al productivitatii -, abia de doi ani s-au inceput programe care sa o creasca", a spus Stolojan, dand exemplul programelor SAPARD.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, considera ca infrastructura este de departe cea mai importanta frana in cresterea productivitatii si competitivitatii. "Fiecare drum sau sosea cu gropi creste costurile de productie", subliniaza Pogonaru, apreciind, totodata, ca si forta de munca e din ce in ce mai putin un atu al Romaniei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.