BNR a mers mai departe catre ieftinirea creditelor

De la inceputul anului, este a treia oara cand BNR reduce dobanda de politica monetara, mai exact in fiecare sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie din 2007. Reducerile aplicate in acest an insumeaza 1,5 puncte, de la 8,75% la 7,25% pe an.

Boardul bancii centrale a hotarat sa mentina actualul nivel al rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ale bancilor, a informat BNR.

"O scadere a RMO (rezervele minime obligatorii) este vitala dar cred ca BNR este ingrijorata ca ar putea fi perceputa ca o relaxare agresiva a politicii monetare", a declarat pentru Wall-Street Florin Citu, economistul-sef al ING Bank. In opinia acestuia, decizia bancii centrale va avea efecte imediate pe piata monetara.

Florin Citu se astepta ca BNR sa reduca dobanda cu un sfert de punct procentual, la 7,25% pe an. "Ma astept la inca o scadere a dobanzii de politica monetara daca leul continua sa se aprecieze si inflatia ramane in banda de confort a BNR", a completat Citu.

Simultan cu decizia de a cobori rata dobanzii de politica monetara de la nivelul de 7,50% pe an la 7,25%, banca centrala a anuntat ca va exercita, prin intermediul operatiunilor de piata, un control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare.