Banca Nationala si-a facut simtita prezenta pe piata valutara, intr-un mod discret, dar in acelasi timp ferm. Cumpararea de valuta, chiar daca facuta pe metoda "sub paravan" a condus la stoparea aprecierii monedei nationale.

Semn clar ca, apropierea de mantinela 3,3 lei/euro nu convine planurilor bancii centrale. Ca doar nu degeaba declarase recent consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu faptul ca, indiferent de speculatiile analistilor, cursul leu/euro este deja "pe pilot automat" (cu posibilitati minime de distorsionare din partea mediului, exceptie fiind dezechilibrele economice majore).

Cine ar putea pierde daca leul s-ar duce prea jos: fara indoiala exportatorii - ei primesc in tara mai putini lei decat au primit pana acum pentru valuta adusa. Cine ar putea castiga: importatorii, care aduc marfa mai competitiva din punct de vedere al preturilor si schimba mai putini lei pentru valuta cu care isi aduc marfurile. Dar ies pe plus si cei care au mizat pe imprumuturi in euro sau dolari. Aceasta ultima categorie va plati mai putin pentru imprumuturile in care euro era la putere.

Pe piata futires, raportului euro/leu preturile futures au avut o evolutie descendenta, in concordanta cu miscarile de pe piata valutara. Pentru jumatatea anului preturile au coborat de la 3,35 la 3,3299 lei, pentru septembrie la 3,39 lei, pentru decembrie la 3,42 lei in timp ce pentru martie 2008 s-au stabilizat la 3,43 lei.

Ce ramane acum de vazut: decizia bancii centrale in privinta dobanzii de interventie. si multi analisti vad o noua diminuare a acesteia. Iar sustinerea spuselor lor vine din faptul ca inflatia se dovedeste mai mult decat ascultatoare iar fondurile speculative sunt in continuare atrase de dobanzile ridicate din Romania.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.