Economiile in banci nu sint la fel de remuneratoare asemeni celor plasate in fonduri de investitii sau in actiuni la bursa. Dar sint din ce in ce mai sigure.

Fructificarea economiilor prin plasarea lor in depozite la banci reprezinta inca modalitatea preferata de romani. Principala explicatie este ca, in pofida randamentelor inferioare comparativ cu investitia la bursa sau in fonduri de investitii, riscul este scazut. O data cu aderarea la Uniunea Europeana, adica de la 1 ianuarie 2007, toate depozitele, indiferent de institutia aleasa, sint garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar pina la limita de 20.000 de euro in echivalent lei.

Randamente peste inflatie

In prezent, la termen de un an, majoritatea bancilor comerciale din Romania ofera la depozite dobinzi real pozitive, adica peste rata prognozata a inflatiei, asigurind astfel un cistig depunatorilor. Desi deschiderea unui depozit nu presupune in general costuri, aceasta impune deschiderea unui cont curent, si cele mai multe contin si comisioane (comision deschidere cont - se achita o singura data si este valabil pentru oricite alte depozite ati dori sa mai deschideti la acea banca, uneori comision de administrare si de retragere numerar).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.