Specialistii se asteapta la cresteri de aproximativ 20%, in urmatorii ani, pentru societatile de profil

Primele companii din top 10 vizeaza un profit mai mare pe seama asigurarilor obligatorii impuse de lege. Allianz-tiriac, Asirom si Omniasig sunt primele pe asigurari de viata si non-viata (RCA, Casco), in timp ce pe asigurari de viata se bat ING, AIG si Asirom.

Unul dintre cele mai mari riscuri cu care se va confrunta piata asigurarilor, in acest an, este acela al neprofitabilitatii, intrucat multe dintre companii sunt interesate doar de cota de piata. "Ca urmare, acestea mentin uneori in mod artificial un pret scazut al politelor, in special la asigurarile auto, in timp ce costurile de lichidare a daunelor sunt in continua si accentuata crestere", a declarat Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania. Astfel, ritmul anual de crestere al pietei romanesti a asigurarilor se va tempera urmand sa se mentina la nivelul anual de 20% in urmatorii 3-5 ani, a mai estimat acesta.

1,6 mld. euro, piata asigurarilor in 2006

Gradul de penetrare al asigurarilor a atins, in 2006, nivelul de 1,65% din produsul intern brut (PIB), fata de 1,54% in 2005, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Din punct de vedere al ponderii asigurarilor in PIB, Romania mai are de parcurs un drum lung pentru a atinge nivelul de dezvoltare din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

Anul trecut, piata asigurarilor din Romania a fost de 1,6 miliarde de euro, in conditiile in care activau 41 de companii de asigurare. Dar situatia s-ar putea schimba substantial odata cu liberalizarea pietei si decizia a peste 60 de asiguratori din spatiul comunitar de a opera direct din tara de origine in Romania. Cele mai multe asteptari arata faptul ca piata asigurarilor ar putea depasi, pe parcursul anului curent, doua miliarde de euro, daca se va mentine ritmul de crestere de peste 25% din ultimii ani.Liderul asigurarilor de viata este ING, companie ce a subscris anul trecut prime brute in valoare de 123,1 milioane de euro, cu 13,5% mai mult decat in 2005.

De asemenea, societatea a inregistrat anul trecut un profit brut in valoare de circa 12 milioane de euro, devenind cea mai profitabila companie.

Primii doi jucatori din asigurari ca profit au fost in 2006 ING Asigurari de Viata si Allianz-tiriac.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.