Grupurile financiare grecesti vor pompa foarte multi bani in urmatorii trei ani pentru a-si asigura o felie mai mare din sistemul bancar romanesc. Daca in urma cu un an, cele sase banci elene prezente la noi detineau 11,5% din totalul activelor bancare din Romania, pentru 2010 grecii mizeaza pe rezultate remarcabile ca urmare a investitiilor masive in extinderea teritoriala.

Grecii, bancherii campioni in 2010? Anul acesta, cei mai ambitiosi bancheri eleni vor fi cei de la Alpha Bank, Bancpost si Banca Romaneasca si, mai nou, Emporiki Bank care completeaza astfel un careu de jucatori care vor musca din bankingul local. Pe langa numele cu prezenta mai indelungata pe piata locala, se remarca si Pireaus Bank, Egnatia Bank si nou-intrata ATEBank.

Ultimii care si-au exprimat planurile de dezvoltare pe piata locala sunt elenii de la Emporiki Bank. Astfel, Emporiki Bank Romania, subsidiara romaneasca a bancii grecesti, si-a propus extinderea retelei teritoriale de la noua unitati in 2006 la 62 pana in 2008 si la 152 de unitati pana in 2011, potrivit planului de afaceri prezentat astazi de oficialii bancii elene.

Numarul de angajati ai Emporiki Bank Romania ar urma sa creasca de la 159 de persoane in 2006 la 1.473 pana in 2011, ceea ce inseamna o crestere de peste zece ori capitalului uman in patru ani.

Imprumuturile pe segmentul retail vor urca de la 18 milioane euro, cat erau In 2006, la 667 milioane euro In 2011, estimeaza banca, membra a grupului francez Credit Agricole. Cresterea anuala compozita pe acest segment este de 106%.

Creditarea pe segmentul companiilor va inregistra aproape o dublare de la an la In urmatorii cinci ani, estimeaza banca. Astfel, portofoliul de Imprumuturi destinate companiilor ar putea creste de la 41 milioane euro, cat era In 2006, la aproape 1,17 miliarde euro in 2011, in conditiile unei cresteri anuale de 95% pe acest segment.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.