Competitia bancara va imbunatati creditarea Dobanzile bancare ar urma sa scada odata cu intrarea pe piata romaneasca a unor banci puternice, cel mai probabil pana in toamna, ceea ce ar duce la cresterea si diversificarea ofertelor de creditare pentru populatie, spune prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu.

"E normal ca, odata cu continuarea procesului dezinflationist (a reducerii ratei inflatiei de la un an la altul) sa scada si dobanzile de pe piata bancar", a spus citat de NewsIn, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Scaderea dobanzilor bancare vine, atat pe fondul reducerii ratei inflatiei de la un an la altul (dezinflatia) cat si al intensificarii concurentei pe piata romaneasca, a mai explicat Georgescu.

"Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana se creeaza noi facilitati pentru intrarea pe piata romaneasca a unor banci puternice, care nu si-au inceput efectiv activitatea, dar ale caror documentatii sunt depuse la autoritatea monetara pentru a putea sa isi inceapa activitatea in lunile urmatoare, pana in toamna. Acest lucru va crea noi premize pentru o oferta de servicii bancare de credite pentru populatie tot mai diversificata si mai ampla", a spus Georgescu.

Oferta de credite sporeste, atat ca urmare a sporirii relativ substantiale a economiilor populatiei si firmelor in banci, cat si a importantelor resurselor externe depuse in banci, care creeaza o sursa de creditare sanatoasa, neinflationista, a mai spus Georgescu.

Creditele catre populatie au o pondere importanta in structura imprumuturilor acordate de banci, iar dezvoltarea acestui segment este foarte rapida pentru ca , pe de o parte, Romania inregistreaza o crestere economica puternica, o dezvoltare a produsului intern brut (PIB) cu circa 6% in ultimii sase-sapte ani, iar pe de alta parte, sunt create premizele cresterii intr-un ritm destul de rapid a resurselor populatiei.