Leul greu a fost gandit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca vehicul pentru stabilizarea preturilor, principalul obiectiv al politicii bancii centrale, si a dovedit ca si-a indeplinit rolul, a declarat ieri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

El a comparat moneda nationala cu un "Rocky al finantelor". "Si-a revenit cam in repriza a zecea (n.r. - leul), iar in ultimii doi ani performeaza. Nu trebuie sa fim euforici, mai avem vreo sase reprize si nu trebuie sa-l lasam sa fie nici prea avantat. Bunul simt romanesc ne obliga, ca nu e bine sa iti iei nasul la purtare", a afirmat Isarescu. "Marea batalie a fost si ramane stabilizarea preturilor. Denominarea nu a fost un scop in sine, dar, in oprinia BNR, a reprezentat un punct de cotitura in recastigarea increderii", a spus Isarescu la un simpozion organizat de banca centrala pentru a aniversa 140 de ani de la aparitia monedei nationale.

El a adaugat ca denominarea, operatiunea de taiere a patru zerouri din coada leului efectuata de BNR la jumatatea anului 2005, s-a suprapus fericit cu accentuarea reducerii inflatiei si accelerarea cresterii economice. In opinia lui Isarescu, leul nou a simplificat viata tuturor romanilor, de la populatie la banci, institutii publice si companii.

Guvernatorul a mai aratat ca la sarbatorirea a 150 de ani de la introducerea leului, moneda nationala a Romaniei va fi euro, iar leul isi va pierde puterea de circulatie. Referindu-se la posibilitatea adoptarii euro ca moneda nationala inainte de 2014, obiectivul BNR, Isarescu a aratat ca ramane "o intrebare capitala" in ce masura sectorul real va fi pregatit sa faca fata de timpuriu unei politici monetare comune.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.