Sistemul legislativ instabil, fiscalitatea impovaratoare si comunicarea precara intre institutiile statului si agentii economici au fost, in 2004, principalele piedici in calea dezvoltarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, potrivit unui raport al OECD. Aceleasi bariere au mai fost identificate si in raportul anterior al Organizatiei pentru Dezvoltare si Cooperare in Europa - OECD.

"Romania trebuie sa initieze o serie de masuri urgente, daca doreste sa atinga nivelul de dezvoltare economica si o contributie a sectorului intreprinderilor mici similare cu cele din UE", a spus Declan Murphy, director in cadrul OECD. In opinia lui, sistemele care permit initierea eficienta a afacerilor, costurile reduse de inregistrare, accesul la finantare imbunatatit si servicii de consultanta de afaceri de mai buna calitate reprezinta caracteristici importante ale unei politici antreprenoriale care stimuleaza investitiile private.

"Firmele au nevoie de mai multa transparenta la nivelul institutiilor statului si de mai putina birocratie in relatia cu acestea. Coruptia este un alt fenomen care face inca mult rau companiilor romanesti", a precizat Onno Simons, directorul adjunct al Delegatiei Comisiei Europene (DCE) la Bucuresti. El a precizat ca fenomenul coruptiei ar trebui sa fie redus, in primul rand prin aplicarea legilor. "E adevarat ca de cele mai multe ori modificarile legislative au fost solicitate chiar de Uniunea Europeana, dar cu cat legile sunt modificate mai putin des, cu atat este mai bine pentru intreprinzatori", a mai spus oficialul DCE.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.