AOAR: O varianta mai buna - cresterea cotei unice Bogdan Hossu: TVA ar creste la 24%

Anuntata reducere a contributiilor sociale cu 6 puncte procentuale naste aceeasi intrebare atat in mediul de afaceri, cat si in cel social - de unde se va acoperi golul bugetar lasat de masura propusa. Potrivit estimarilor, reducerea contributiilor sociale va produce un minus de venituri bugetare de nu mai putin de 5,2 miliarde lei.

In aceste conditii, solutiile prefigurate de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania se limiteaza la doua. Respectiv majorarea TVA sau cresterea cotei unice la 19 la suta. "In opinia noastra, cea de-a doua varianta este de preferat", a spus Cristian Parvan, secretarul general al AOAR. In completarea golului lasat la buget ar veni, desigur, pe langa una dintre cele doua variante, cresterea volumului de incasari din impozitele salariale majorate odata cu diminuarea contributiilor sociale.

Sindicatele, gata sa iasa in strada

Zvonul ca reducerea contributiilor sociale ar putea "umbla" la TVA a starnit reactii in randul sindicatelor. In consecinta, Cartel Alfa a transmis o scrisoare deschisa prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu, prin care sindicalistii expun faptul ca "in opinia noastra, compensarea unor astfel de reduceri cu cresterea TVA este inacceptabila. Nu putem fi de acord ca din nou cei multi si saraci sa suporte facilitati de care beneficiaza in principal cei cu venituri ridicate, prin incarcarea cu sarcini fiscale suplimentare a micului contribuabil. O crestere a TVA afecteaza tocmai aceasta categorie, deoarece volumul cel mai mare de cumparaturi la care se aplica aceasta taxa este constituit din produsele de baza. In plus, in ciuda repetatelor angajamente ale tuturor guvernelor de a creste punctul de pensie, constatam ca in mod real nu exista nicio intentie de a respecta aceste angajamente", se arata in incheierea scrisorii, nu inainte insa ca sindicalistii sa precizeze ca "astfel de masuri vor conduce automat la miscari sindicale de strada". Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, ne-a spus ca "reflectarea reducerii contributiilor sociale in TVA l-ar "salta" pe acesta la 24%".

Reducerea contributiei "e pe teava"

Premierul Tariceanu i-a cerut ministrului Muncii, Paul Pacuraru, sa pregateasca reducerea cotei contributiei la asigurarile sociale cu aproximativ 6% la angajati, impreuna cu ministrul Finantelor, dupa ce va face o analiza a situatiei de pe piata muncii, informeaza Guvernul. Premierul Tariceanu a anuntat, la sfarsitul lunii martie, ca Executivul va reduce, in 2008, contributiile sociale pentru angajati cu 6%, de la 17% din veniturile brute cat reprezinta in prezent, cu scopul de a incuraja munca, economiile populatiei si investitiile. In prezent, contributiile sociale pentru angajati reprezinta cumulat 17% din veniturile brute. Astfel, contributiile sociale (pentru pensii) sunt de 9,5%, cele pentru somaj reprezinta 1%, iar cele pentru sanatate 6,5%.

5,2 miliarde lei, minus la buget

Finantele estimeaza ca reducerea contributiilor sociale, in 2008, cu 6%, asa cum a solicitat premierul Tariceanu in urma cu doua saptamani, va fi de 4% la pensii si de 2% la sanatate si va produce un minus de venituri bugetare de 5,2 miliarde lei. Potrivit informatiilor furnizate agentiei NewsIn de catre Ministerul Finantelor, la proiectia bugetului general consolidat pentru 2008, a fost programata o diminuare a contributiilor sociale cu numai 2%, respectiv 1% la asigurarile sociale de stat (pensii) si 1% la asigurarile de sanatate. Reducerea cu 2% reprezinta, conform calculelor ministerului, un efort financiar cumulat de 1,78 miliarde lei.

Astfel, bugetul de pensii ar urma sa incaseze mai putin cu 816 milioane lei, in timp ce fondul de sanatate si-ar diminua veniturile cu 971 milioane lei. O reducere cu inca 4% a valorii cotelor de contributii se va face preponderent la pensii, cu 3%, in timp ce la sanatate reducerea va fi cu numai 1%. Influenta asupra bugetului va fi de 3,42 miliarde lei, insemnand o scadere a incasarilor cu 2,45 miliarde lei la bugetul de pensii si alte 971 milioane lei la sanatate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.