Daca in episoadele anterioare am parcurs notiunile introductive ale tranzactionarii contractelor cu optiuni pentru familiarizarea cu mecanismul lor de baza, expunand vocabularul specific acestora pentru a inlesni intelegerea lor, de aceasta data vom evidentia avantajele pe care le prezinta comparativ cu instrumentele investitionale „clasice".

In contextul financiar global actual, instrumentele financiare derivate se adreseaza cel mai eficient nevoilor tot mai specializate ale investitorilor, oferind prin flexibilitatea si versatilitatea lor posibilitati optime de management al riscului, putand fi aplicate pe orice tip de piata (in crestere, scadere sau neutra).

Cel mai important avantaj al tranzactionarii optiunilor rezida din faptul ca ofera, prin prisma relatiilor existente intre piata derivatelor si piata spot ("la vedere"), solutii imbunatatite de gestiune a portofoliului, optiunile Put constituind o polita de asigurare impotriva scaderilor de pret, iar cele Call actionand ca o garantie pentru achizitionarea activului suport la un pret prestabilit.
Sa analizam un exemplu concret: un investitor cumpara 1.000 de actiuni la un pret spot de 3,62 lei/actiune si, nedorind sa piarda mai mult de 10% din investitie, plaseaza un ordin de tip stop loss la 3,258 lei/actiune.

Se poate intampla insa ca, in urma unor evenimente imprevizibile, pretul de deschidere sa fie sub aceasta valoare, in limita de variatie, la 3,077 lei/actiune, caz in care ordinul se va executa la pretul din urma, iar pierderea va fi de 15% din suma initiala. Alternativa optima ar fi fost achizitionarea unei optiuni Put la un pret de exercitare de 3,5 lei/actiune pentru care ar fi fost platita o prima de 0,15 lei/actiune (in total 150 lei).

Pierderea maxima in acest caz, daca pretul ar fi scazut sub nivelul de 3,5 lei/actiune, ar fi fost de 0,27 lei/actiune, adica aproximativ 7,5%, investitorul beneficiind in continuare de castiguri daca piata se va incadra pe un trend ascendent. Un alt avantaj important este dat de efectul de levier, tranzactionarea optiunilor oferind posibilitatea de a beneficia de miscarile de pret ale unei actiuni fara a plati integral pretul acesteia.
Cumparand, de exemplu, o optiune Call cu scadenta iunie 2007 la un pret de exercitare de 2,1 lei/actiune, pentru care se plateste o prima de 0,13 lei/actiune (in total 130 lei), investitorul a replicat efectele unui portofoliu de 1.000 de actiuni, pentru care ar fi platit, in mod normal, 2.100 lei, ramanandu-i astfel 1.970 lei pentru a-i folosi pentru alte investitii.

De asemenea, tranzactiile de tip speculativ care se pot realiza prin intermediul optiunilor prezinta un interes deosebit pentru participantii la piata, fiind relativ facil de a intra si a iesi din pozitii fara a avea intentia de exercitare.
Optiunile ofera, de asemenea, o oportunitate inedita, aceea de a obtine profituri pe un trend neutru, prin vanzarea lor. Un procent semnificativ din emitenti nu inregistreaza fluctuatii majore in decursul unui anumit interval de timp, optiunile fiind singurele instrumente financiare care pot genera castiguri in aceste conditii. Datorita multifunctionalitatii de care dau dovada, se poate profita atat de modificarea volatilitatii pietei, de perioada de timp ramasa pana la scadenta, cat si de variatiile altor factori care le influenteaza.

Enuntand pe scurt avantajele intrebuintarii lor pentru gestiunea optima a portofoliului, interesul tot mai crescut manifestat de catre majoritatea investitorilor pentru aceste instrumente este evident. In momentul de fata, datorita dezvoltarii sistemelor de tranzactionare online si accesului generalizat la informatii, utilizarea lor a incetat sa mai prezinte un caracter exclusivist, destinat doar profesionistilor.

Vom continua in numerele viitoare prezentarea universului optiunilor prin expunerea a diverse strategii de investitie.

Articol realizat in colaborare cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.