Distrugeri masive de produse piratate Marfa valoreaza un milion de euro

DVD-uri, CD-uri cu muzica si programe de calculator piratate si confiscate de pe piata vor fi distruse, saptamana viitoare, in cea de-a sasea actiune publica privind lupta impotriva produselor contrafacute. Operatiunea organizata de ORDA, in colaborare cu Politia Romana, Inspectoratul General al Jandarmeriei si Organizatia RO-ACT, se doreste a fi "un avertisment adresat celor care incalca legea si se folosesc de munca altora pentru a incasa venituri ilicite, dar si un indemn la respectarea Legii dreptului de autor".

Marfa, in valoare de un milion de euro, va fi sfaramata cu ajutorul buldozerelor, la sediul SC Apolodor Comimpex din Capitala. Ultima actiune de distrugere publica a unor produse piratate a fost organizata de ORDA in februarie 2006. Atunci au fost distruse 10 tone de produse audio-video si software pirat, confiscate din mai multe judete ale tarii.

Pentru a arata care sunt riscurile reale asociate utilizarii de programe de calculator nelicentiate, Business Software Alliance (BSA), cea mai importanta organizatie dedicata promovarii unui univers digital sigur si legal, a realizat un studiu in mai multe tari. Rezultatele au fost pe masura asteptarilor, confirmand inca o data faptul ca populatia nu este informata. O cincime dintre respondenti considera in mod eronat ca nu exista riscuri legate de utilizarea de software fara licenta, iar 87% nu stiu ca folosirea de software ilegal ii face mai vulnerabili la virusi. De asemenea, mai putin de jumatate dintre IMM stiu sigur ca programele de calculator folosite sunt licentiate in totalitate.

"Desi recunosc ca tehnologia informatiei este vitala pentru afacerea proprie, companiile mici si mijlocii se expun riscurilor prin necunoasterea faptului ca software-ul fara licenta reprezinta un real pericol", precizeaza studiul realizat de BSA si citat de Mediafax. Atat programele descarcate de la furnizori neautorizati, cat si copiile nelicentiate expun companiile la o serie de amenintari. In mod ingrijorator, precizeaza BSA, mai putin de jumatate dintre cei chestionati sunt siguri ca toate programele din companie sunt legale, acest lucru insemnand ca nu au posibilitatea sa evalueze riscurile.

Cele mai temute riscuri

Dintre riscurile de afaceri prezentate, "incalcarea drepturilor de autor cu privire la software" este perceputa ca fiind cea mai putin importanta amenintare - chiar si daca utilizarea de software ilegal inseamna pentru companii expunerea la cele mai temute riscuri IT.
"Situatia este similara si in Romania, in sensul ca IMM nu cunosc, de cele mai multe ori, riscurile la care se expun si din aceasta cauza achizitionarea de software licentiat este de obicei pe ultimul loc intre prioritatile companiei.
Exista, de asemenea, si riscurile de ordin legal la care se expun proprietarii companiilor utilizatoare de software ilegal.

In Romania, BSA coopereaza cu autoritatile statului pentru solutionarea cazurilor de piraterie software, dar deruleaza si actiuni de informare in randul utilizatorilor de programe pentru calculator, pentru a reduce numarul cazurilor de incalcare a drepturilor de autor. Conform legislatiei in vigoare, armonizata cu legislatia europeana, utilizarea de programe de calculator fara licenta se pedepseste cu amenda penala sau inchisoare de la 1 la 4 ani, iar comercializarea neautorizata de programe pentru calculator piratate poate fi sanctionata cu pana la 12 ani de inchisoare si poate duce chiar la inchiderea firmelor care comercializeaza software ilegal", a aratat Magda Popescu, avocat BSA.

Programele ilegale achizitionate de pe site-uri web sau descarcate de angajati prin intermediul retelelor P2P contin adesea virusi si spyware. IDC1 a descoperit recent ca sansele de a cumpara software legal de pe site-uri care comercializeaza software este de 1 la 2, in timp ce ultimul studiu Symantec Internet Security Threat Report2 releva ca 47% din programele care contin malicious code au fost raspandite in 2006 prin retelele P2P. Implicatiile financiare ale problemelor de securitate asociate pirateriei sunt serioase, iar costurile medii, bazate pe exemple din viata reala, sunt calculate la 4,8 milioane dolari. In ciuda implicatiilor financiare cu care se confrunta companiile, rata pirateriei ramane la 35% la nivel european si 72% in Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.