Foarte multe persoane antrenate intr-un credit si, mai ales, intr-un credit pe termen lung imobiliar/ipotecar sau nevoi personale cu ipoteca contractat in urma cu 5-6 pana la 10 ani, se gandesc serios la a apela la o refinantare. Decizie cat se poate de corecta si eficienta! Aceasta pentru ca avantajele refinantarii se resimt imediat in diminuarea cheltuielilor lunare.

DAE revolutionar

Aceasta deoarece noile credite se acorda in conditii mult mai avantajoase:

- dobanzi si comisioane mai reduse (cele care intra in calculul DAE: initiale de acordare sau analiza a dosarului; comisioane de administrare anuale/lunare aplicate fie la sold, la valoarea creditului contractat sau in suma fixa).

COMENTARIU: Tendinta actuala este ca bancile sa perceapa pe langa rata dobanzii un singur comision, fie de acordare (in acest moment minimum 1% - maximum 2,5%), fie de administrare lunara aplicat la valoarea creditului contractat (in prezent minimum 0,1% - maximum 0,5%). Aceasta in conditiile in care in urma cu aproximativ 8 luni, bancile solicitau atat comision de acordare a creditului, analiza a dosarului, cat si un comision de administrare anual sau lunar aplicat la sold. Toate aceste comisioane incarcau foarte mult cheltuielile cu obtinerea si onorarea lunara a creditului.
- perioade de creditare mult mai lungi, ajungand in prezent pana la 35 ani (420 luni).

COMENTARIU:

Extinderea perioadei de creditare are urmatoarele efecte in functie de situatie:
a) pentru o suma data, se obtine o rata lunara scazuta, usor de onorat si suportat in cheltuielile lunare ale familiei;
b) pentru un venit net lunar dat, poate fi obtinuta o valoare a creditului mai ridicata.
Apoi, sunt banci care solicita asigurare suplimentara de viata pentru a trece de intervalul 25 de ani pana la 35 de ani.
- bancile suporta costurile cu asigurarile de viata si de imobil, deci in totalitate gratuit pentru solicitant, sau pur ssi simplu nu mai solicita asigurare de viata, decat in conditii speciale.

COMENTARIU:

Pana de curand solicitantul unui credit imobiliar sau al unui credit ipotecar era obligat sa incheie polita de asigurare de viata si de imobil.

- plafoanele maxime de creditare au fost eliminate, suma maxima pe care o acorda banca este determinata de situatia financiara si eligibilitatea solicitantului.
- conditiile de eligibilitate sunt mult mai permisive.

COMENTARIU:

In prezent varsta minima este 18 ani, iar cea maxima este in medie de 70 ani, ajungand pana la 75 ani (comparativ cu perioada anterioara, cand varsta maxima era de 65 ani). Varsta maxima admisa include perioada de timp pana la care imprumutul contractat trebuie sa fie achitat.
In ceea ce priveste vechimea in munca, se accepta vechimea minima de 3 luni la actualul loc de munca si vechimea totala minima in campul muncii de 12 luni.

Contractul de munca trebuie sa fie incheiat pe o perioada nedeterminata sau perioada determinata sa acopere perioada creditului. In privinta veniturilor eligibile, putem afirma ca in prezent pot fi luate in considerare toate veniturile obtinute legal (ce pot fi demonstrate cu acte): venituri din chirii (prin contractul de inchiriere autentificat la administratia fiscala), venituri din drepturile de autor (prin contractul de prestari servicii), venituri ce decurg din calitatea de persoana fizica autorizata (PFA), venituri obtinute in strainatate, pe vas, diurne, bonusuri.

Portalul financiar www.finzoom.ro ofera toate detaliile necesare luarii unei decizii de refinantare (ponderea veniturilor luate in considerare, criterii de eligibilitate, documente necesare, asigurari etc.), si multe altele.
www.finzoom.ro compara oferta completa de credite si leasing de pe piata financiara romaneasca (156 de credite de nevoi personale cu sau fara garantii, 346 credite pentru casa si refinantare, 105 credite si leasing auto), 75 de carduri de credit, in functie de DAE (Dobanda Anuala Efectiva) - costul total al unui credit (dobanda anuala + comisioane initiale, anuale, lunare), precum si dupa toate celelalte criterii relevante in luarea deciziei finale. Ofertele sunt actualizate zilnic, impreuna cu societatile financiare.

Pentru a economisi timp, aplicati online gratuit pentru credite la: BCR, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Finansbank, HVB-Tiriac, ABN Amro, Banca Romaneasca, Bancpost, Alpha Bank, Domenia Credit, UniCredit si un reprezentant al fiecarei institutii financiare va va contacta pentru preaprobare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.