Analistii economici si oficialii BNR spun ca intrunirea de miercuri dintre Presedintele Nicolae Vacaroiu si guvernatorul bancii centrale Mugur Isarescu este una de rutina, neexistand niciun fel de riscuri de imixtiuni ale politicului in politica monetara derulata de BNR

Adrian Vasilescu: ‘Leul e deja pe pilot automat’ Invitarea guvernatorului bancii centrale Mugur Isarescu la Cotroceni raspunde unei nevoi de informare, nu se pune problema unui raport de activitate si nu se pot produce imixtiuni in politica monetara, a declarat pentru NewsIn, consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu.

"Guvernatorul bancii centrale a fost invitat la Cotroceni pentru o informare, nu e vorba aici de nici un raport de activitate. Iar presedintele, fie ca e in exercitiu, fie ca e interimar, se poate informa. E firesc sa se informeze. De altfel guvernatorul bancii centrale se intalneste si cu premierul", a explicat Vasilescu. "Va pot asigura ca nu se vor produce imixtiuni in politica monetara", a punctat consilierul guvernatorului Isarescu.

Potrivit consilierului guvernatorului Isarescu, banca centrala nu e ingrijorata ca ar putea exista vreo presiune dinspre Palatul Cotroceni in sensul modificarii politicii monetare, apanajul legal exclusiv al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Banca centrala nu ar accepta niciun fel de imixtiune in politica monetara, care e o prerogativa exclusiva a BNR", a adaugat Vasilescu.

In ce priveste declaratiile date de presedintele interimar privind o eventuala depreciere a leului, Vasilescu spune ca acestea reprezinta "un punct de vedere". "Fac multi astfel de declaratii. Una e declaratia politica, alta e cea tehnica, a bancii centrale, care nu se amesteca in politica. Cat priveste viitorul cursului de schimb, banca centrala nu si-a facut publice niciodata previziunile. Noi discutam doar despre ce s-a intamplat, nu despre ce va fi. Oamenii politici pot face previziuni, pot emite pareri. Banca centrala nu-si face publice prognozele privind evolutia cursului de schimb sau a dobanzilor", a spus consilierul guvernatorului Isarescu. "In registru personal, va pot spune ca raportul de schimb intre leu si euro e deja pe pilot automat, in perspectiva sigura a intrarii in zona euro", a mai spus Adrian Vasilescu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.