Cei care au fugit din tara au aceleasi drepturi cu cei plecati la cerere

Imobilele preluate de statul roman de la persoanele care au plecat definitiv din tara in perioada comunista vor fi considerate preluate in mod abuziv, indiferent daca plecarea s-a facut la cerere sau "fraudulos" si indiferent daca au fost acordate despagubiri sau nu. Aceste dispozitii sunt incluse in noile norme metodologice privind aplicarea unitara a Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.

Noutatile acestei reglementari constau in faptul ca a fost eliminata distinctia referitoare la imobilele preluate de stat in temeiul Decretului nr. 223/1974 privind reglementarea situatiei unor bunuri. Pana acum, se facea distinctia intre cazul trecerii imobilului, fara plata, in proprietatea statului, cu titlu de sanctiune (pentru cei care au plecat fraudulos din tara sau care, fiind plecati in strainatate, nu s-au inapoiat la expirarea termenului stabilit pentru inapoierea in tara), si cazul in care persoana a facut cerere de plecare definitiva din tara si a instrainat locuinta sa catre stat.

Conform noilor dispozitii, urmeaza a se considera ca preluarea a fost abuziva atat in cazul trecerii imobilului fara plata in proprietatea statului, cu titlu de sanctiune, pentru cei care au plecat fraudulos din tara sau care, fiind plecati in strainatate, nu s-au inapoiat la expirarea termenului stabilit pentru inapoierea in tara, cat si cazul in care persoana a facut cerere de plecare definitiva din tara si a instrainat in mod obligatoriu locuinta sa catre stat.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.