Este pentru prima data in istoria relatiilor dintre Romania si FMI cand nivelul deficitului bugetar ar putea duce la intreruperea acordului. "In cazul in care cele doua parti nu ajung la un compromis, este posibil ca acordul cu FMI sa nu mai fie continuat. Trebuie sa determinam FMI sa accepte un deficit bugetar de 0,7 sau chiar 1% din PIB, pentru a putea fi facute investitii, mai ales cele prin proiecte cu finantare din partea Uniunii Europene, care presupun si o contributie financiara autohtona", au explicat sursele citate. Dupa cum se vede, presedintele nu a fost deloc incantat de discutiile pe care le-a avut cu expertii Fondului si incearca sa forteze nota.

Guvernul s-a pregatit deja pentru un deficit de 0,4-0,5% din PIB

De la Bucuresti, situatia nu se vede insa atat de neagra. Liberalul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci din Senat, ne-a declarat ca Guvernul a facut deja toate pregatirile necesare pentru a se incadra in 2005 in limitele unui deficit de 0,4 - 0,5% din Produsul Intern Brut. Vosganian a mai spus ca 0,2 procente nu reprezinta o miza pentru ruperea negocierilor. "Mesajul FMI este foarte important pentru Parlamentul European", a reamintit senatorul liberal, care a spus ca ruperea acordului ar putea duce Romania in postura de a nu mai semna in aprilie Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

De la o indulcire de termeni s-a ajuns la ruperea acordului

Intentia lui Basescu a fost de a incerca sa-i convinga pe oficialii FMI sa accepte un deficit bugetar mai mare, explicandu-le ca o tara in dezvoltare precum Romania trebuie sa cheltuiasca sume importante pentru investitii.

De altfel, trebuie spus ca acum doua zile seful statului a declarat dupa intalnirea de la Washington cu expertii FMI ca este optimist in privinta incheierii acordului cu institutia financiara internationala.

Astfel, se pare ca schimbarea de ton a intervenit dupa discutiile de ieri cu expertii FMI. Dupa cum spune Vosganian, delegatia Romaniei, condusa de presedintele Basescu, a plecat la Washington, cu gandul de a "indulci termenii acordului".
"Indulcirea" solicitata de Romania avea la baza premisele favorabile oferite de colectarea la bugetul de stat neasteptat de buna a taxelor si a impozitelor dupa introducerea cotei unice.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.