Toti indicii bursieri s-au apreciat, iar cea mai mare crestere, de 1,53%, a revenit actiunilor SIF

Intrarea in ringul bursier a producatorului de profile de aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) a reprezentat evenimentul pozitiv al ultimei saptamani, imprimand, in primele sedinte, un tren pozitiv pe lichiditate mare.

Cu toate ca, in cateva sesiuni, au lipsit din plutonul actiunilor blue-chip emitenti de calibru precum Petrom (SNP) sau BRD Groupe Societe Generale (BRD), rulajul bursier a stabilit o medie zilnica de 72,7 milioane de lei. Bursa a facut fata cu succes si corectiei puternice estimata de unii dintre analisti dupa suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Ultima saptamana bursiera s-a caracterizat printr-o crestere a valorii tranzactiilor cu peste 50% fata de saptamana precedenta, pana la 363,67 milioane de lei. Toti indicii bursieri au luat in greutate in perioada analizata. Cele mai lichide actiuni au castigat, in medie, 1,50%, indicele BET - Compozit s-a apreciat cu 1,36%, iar actiunile Societatilor de Investitii Financiare (SIF) s-au scumpit cu 1,53%. "Saptamana trecuta am asistat la o volatilitate mai ridicata a titlurilor lichide si la volume mai ridicate in primele sedinte. Intrarea la tranzactionare a titlurilor Alumil a animat atat indicii bursieri, care au avut o tendinta ascendenta in primele doua zile ale saptamanii, cat si intreaga piata la nivelul valorilor inregistrate", a declarat, pentru Adevarul, Andreea Ciobanu, responsabilul departamentului de analiza a Intercapital Invest.

Societatile de Investitii au asigurat peste jumatate din rulaj

Cele mai active au fost societatile de investitii financiare, care au generat schimburi in valoare totala de 202,74 milioane de lei. Doua dintre titlurile SIF (SIF Moldova si SIF Oltenia) au incheiat la cursul saptamanii anterioare, in timp ce restul au crescut. Titlurile SIF Muntenia (SIF 4) s-au impus cu o urcare de 3,84%, de la 1,8200 lei/actiune la 1,8900 lei/actiune. Titlurile SIF Transilvania (SIF 3) s-au scumpit cu 2,19%, iar cele ale SIF Banat-Crisana (SIF 1) - cu 2,02%. in ultima sedinta a saptamanii a fost incheiata o tranzactie speciala cu un pachet de 350.000 de titluri SIF 1, la pretul de 2,9600 lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.