Criza politica va avea doar un impact limitat asupra economiei romanesti care se va extinde repede, iar Romania va putea intra in anticamera zonei euro in 2009, a declarat ministrul roman al economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Romania ar putea sa intre deja in 2009 in anticamera zonei euro, ERM-2, mecanismul ratelor de schimb, chiar daca in programul guvernamental trimis Comisiei Europene autoritatile romanesti au indicat anul 2012 ca data la care Romania va intra in ERM-2, spune Vosganian, potrivit NewsIn.

"Speram sa intram in 2009 in anticamera zonei euro, ERM-2 si intentionam sa fim acceptati in zona euro in 2013 sau 2014", a spus Vosganian, in interviul acordat Reuters, cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de finante din Uniunea Europeana desfasurata la Berlin.

Ministrul roman al economiei si finantelor a spus ca este improbabil ca atingerea acestor obiective, ca si realizarea planurilor mai vechi privitoare la dublarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei pana in 2015, in termeni de euro, sa fie deturnata de criza politica din Romania.

Parlamentul Romaniei l-a suspendat pe presedintele tarii Traian Basescu, acuzat de abuz de putere dupa un conflict indelungat cu premierul roman Calin Popescu Tariceanu. Basescu a refuzat vineri sa demisioneze, ceea ce a deschis calea spre organizarea unui referendum luna viitoare, iar conflictul a declansat ingrijorare in Uniunea Europeana cu privire la reformele pe care Romania a promis ca le va face inainte de a se fi alaturat Uniunii Europene la 1 ianuarie.

"Influenta clasei politice asupra economiei este mai scazuta decat altadata. Economia are propriul ei mod de functionare", a spus Vosganian, care este membru al Partidului Liberal al premierului Tariceanu.

Vosganian a spus ca daca presedintele supravietuieste referendumului, ceea ce o serie de analisti considera ca s-ar putea intampla datorita popularitatii lui Basescu, parlamentul va continua sa coabiteze cu presedintele, iar o astfel de situatie nu a impiedicat cresterea economica nici in tari cum este Franta. "Poate ca pentru presedinte va fi o lectie ca rolul lui este doar reprezentantiv si ca nu este jucator activ in administratia tarii", a spus Vosganian, citat de Reuters.

Vosganian a spus ca Romania va face eforturile necesare ca sa intruneasca toate criteriile de intrare in zona euro, privitoare la inflatie, ratele dobanzii, deficitul public si stabilitate monetara.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.