Instabilitatea politica din Romania nu a afectat investitiile straine pana in prezent, insa influentele asupra economiei se vor manifesta pe termen mediu, declara analistii economici.

Basescu suspendat. Ce se va intampla cu economia? Demisia presedintelui Traian Basescu ar atrage dupa sine un risc major pentru deficitul fiscal, ar mari volatilitatea cursului euro/leu si randamentele titlurilor de stat, intr-o economie care da deja semne de supraincalzire, a declarat, pentru NewsIn, Florin Citu, economist sef al ING Bank Romania.

"Daca presedintele Basescu demisioneaza, acest lucru va insemna un risc major si o intarziere", spune Florin Citu.

"Efectele imediate ale intamplarii de azi se vor concretiza in cresterea volatilitatii euro/leu, cu o tendinta puternica de apreciere a euro si lipsa interesului pentru titlurile de stat cu maturitate pe trei ani, cel putin la pretul dorit de emitenti", a mai spus Citu.

Intarzierea, a observat Citu, se va datora campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, care ar putea dura trei luni. "Istoria ne arata ca in timpul acestor campanii nu se face nimic, insa se cheltuiesc foarte multi bani. Acesta este un comportament foarte riscant pentru o economie care da din ce in ce mai multe semne de supraincalzire", a avertizat Citu.

In ceea ce priveste implicatiile pentru investitii, o eventuala demisie ar declansa procedura pentru alegerea unui nou presedinte in urmatoarele trei luni. "Ca urmare, ne asteptam ca volatilitatea euro/leu si randamentele pentru titlurile de stat pe termen mediu si lung sa creasca", a mai spus Florin Citu.

De asemenea, economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, este de parere ca investitorii straini urmaresc ceea ce se intampla pe scena politica din tara noastra, dar deocamdata nu iau decizii, ci sunt in asteptare. "Investitorii straini au o abordare pe termen mediu si mizeaza pe convergenta Romaniei si a economiei romanesti la economia europeana, fapt ce explica de ce nu avem reactii pripite si imediate pe piata valutara", a declarat Craciun pentru The Money Channel. El a mai spus ca unii investitori straini vor sa fie informati in mod frecvent, in timp ce altii prefera sa astepte rezultatul final si apoi sa ia o decizie.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.